Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym organizmie. Bardzo wiele czynników wpływa na nasze zdrowie i poziom energii. Jednym z nich jest zdrowa dieta. Każdego dnia to my decydujemy czym będziemy zasilać nasz organizm i tym samym dbać o zdrowie, urodę i sprawność. Poznaj listę wybranych produktów, które mają pozytywny wpływ na organizm i każdy zdrowy człowiek powinien włączać je do swojej diety.
Produkty, które warto wkomponować w codzienną dietę
Warzywa
To chyba najzdrowsza grupa pełna witamin i minerałów. Warto pamiętać o wszystkich, a szczególnie o:
- szpinaku, kolorowych sałatach, rukoli, roszponce, rukwi wodnej, botwinie
- marchwi, pietruszce, porze, burakach, selerze
- kalafiorze, brokułach, jarmużu, kapuście, brukselce
- pomidorach, bakłażanach, cukinii, papryce, dyni, ogórkach*
- rozmaitych kiełkach
- szparagach
- cebuli, czosnku
- koprze włoskim (fenkuł)
- warzywach kiszonych w tradycyjny sposób
- nasionach roślin strączkowych np. soczewicy, ciecierzycy, grochu, fasoli
Owoce
- szczególnie jagodowe – jagody, borówki, maliny, porzeczki, aronia, żurawina, jeżyny
- wiśnie, czereśnie
- cytrusy -grapefruity, mandarynki, pomarańcze, cytryny
- owoce dzikiej róży
- brzoskwinie, morele, winogrona, fioletowe śliwki
- niesiarkowane owoce suszone – morele, rodzynki, daktyle, figi
- kiwi, ananas
- jabłka, gruszki
Nabiał
- fermentowane produkty mleczne: kefiry, jogurty naturalne
- mleko – jeśli jest dobrze tolerowane
- sery bogate w wapń, ale z umiarem
Ryby, owoce morza, jajka
- ryby najlepiej tłuste i półtłuste – śledź, halibut, pstrąg, makrela, sardynki, szproty, tuńczyk, łosoś – jak najmniej przetworzone
- owoce morza – krewetki, małże, ostrygi – od czasu do czasu
- jajka
Tłuszcze, orzechy, nasiona, pestki
- dobrej jakości oliwa, olej rzepakowy, olej lniany – właściwie przechowywane
- orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce
- siemię lniane, nasiona chia
- pestki dyni, sezam, nasiona słonecznika – często, ale ograniczoną ilość
- awokado, które jest owocem pełnym zdrowych tłuszczów
Przetwory zbożowe
- Przetwory z pełnego ziarna, nieoczyszczone mąki, żytnie, gryczane, owsiane, orkiszowe
- Chleby razowe na zakwasie
- Otręby, płatki owsiane,
- Ryż brązowy i dziki, ryż basmati
- Kasze jaglana, gryczana, orkiszowa, jęczmienna, komosa ryżowa,
Przyprawy roślinne i zioła
- wszystkie świeże i suszone np. bazylia, oregano, tymianek, melisa, rozmaryn, szałwia, kolendra, koper, majeranek, natka pietruszki, szczypior, czosnek niedźwiedzi
- kardamon, imbir, kurkuma, mielone papryki
Grzyby
- pieczarki, boczniaki, kurki
A co z mięsem?
- Mięso warto ograniczyć w diecie i spożywać z umiarem – najlepiej chude, jak najmniej przetworzone, a drób bez skóry.
- Podroby – wątróbki, serca – od czasu do czasu
Wybierając produkty, którymi chcemy żywić nasz organizm warto zwrócić uwagę na ich jakość i świeżość. Nawet najzdrowsze produkty źle przechowywane, spożywane w nadmiernych ilościach lub poddane niewłaściwej obróbce termicznej nie będą miały dobrego wpływu na nasze zdrowie.
*z botanicznego punktu widzenia są to owoce