Dlaczego warto jeść paprykę?

Udostępnij

Papryka jest bliską krewną pomidora i bakłażana (rodzina psiankowatych). Występuje w wielu odmianach i kolorach. Najbardziej popularna jest papryka czerwona ze względu na najsłodszy smak. Bez względu na kolor jest prawdziwą witaminową skarbnicą. Zawiera w sobie wiele witamin i soli mineralnych. Warto, aby gościła na naszym talerzu, bo pomaga nam dbać o zdrowie, poprawia nasz nastrój, odmładza naszą skórę, włosy i paznokcie.

Jakie witaminy i minerały można znaleźć w papryce?

Papryka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Poniżej kilka z nich:

  1. Przede wszystkim króluje w niej witamina C, której to papryka ma w sobie kilka razy więcej niż cytryna. Witamina ta jest silnym antyoksydantem, który m.in. neutralizuje wolne rodniki i pomaga spowolnić starzenie się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, podnosi odporność, wzmacnia zęby i dziąsła, pomaga w procesie gojenia się ran, ułatwia przyswajanie się żelaza. Od jakiegoś czasu pojawiają się także doniesienia, że witamina C może mieć działanie przeciwnowotworowe.
  2. Czerwona, żółta i pomarańczowa papryka to także doskonałe źródło witaminy A, która jest określana mianem witamin młodości. Witamina A odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór powoduje, że włosy są osłabione, pozbawione blasku, paznokcie są kruche i łamliwe, a skóra szorstka i zrogowaciała.
  3. W papryce nie brakuje, też witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, to witamina życia, zwana też witaminą płodności.
  4. Ponadto w papryce możemy znaleźć witaminy z grupy B. Jest to bogata grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie. Niezbędną są między innymi w utrzymaniu zdrowej skóry i błon śluzowych, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, niezbędne w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach lub silnym stresie, wspierające organizm w chorobach przewlekłych typu cukrzyca czy stany zapalne skóry.
  5. Roślina ta bogata jest również w potas, który m. in. kontroluje pracę naszych mięśni, umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała. Odpowiada za bicie naszego serca, pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i kontrolować ilość wody w organizmie.
  6. W papryce możemy znaleźć także wapń, który stanowi podstawę naszych kości i zębów, reguluje poziomy niektórych hormonów, pracę serca i regenerację komórek. Niezbędny w procesie leczenia osteoporozy.
  7. Warto wspomnieć również o żelazie niehemowym, które uczestniczy m.in., w procesie tworzenia krwinek czerwonych, umożliwia mięśniom pobieranie tlenu z krwi, wzmacnia system odpornościowy.

Ilość składników odżywczych różni się w zależności od koloru i odmiany.

Dlaczego warto jeść paprykę?

Ma niesamowite właściwości: zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nasz nastrój, odmładza naszą skórę i jest afrodyzjakiem. Ma w sobie olbrzymie pokłady witamin mikro i makroelementów. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Wspomaga procesy trawienia. Wzmacnia odporność. Dzięki zawartym w niej flawonaidom – silnym przeciwutleniaczom, może mieć działanie antynowotworowe. Doskonały dodatek do wielu dań.

Jaka jest kaloryczność papryki?

Spożywając paprykę nie musimy przejmować się kaloriami, dlatego jest ona świetnym produktem dla osób, które myślą o zrzuceniu wagi. Kaloryczność papryki nieznacznie różni się w zależności od koloru:

  • 100 g papryki czerwonej to około 31 kcal,
  • 100 g papryki żółtej to około 27 kcal,
  • 100 g papryki zielonej to około 18 kcal,
  • 100 g papryki pomarańczowej to około 32 kcal
  • 100 g czerwonej papryki chili to około 40 kcal.

Czy wiesz, że papryka może być żeńska i męska?

Papryka żeńska posiada dużo słodszy smak, dlatego idealnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek czy kanapek. Jej wadą jest fakt, że zawiera o wiele więcej pestek niż papryka męska, więc gorzej sprawdza się do potraw pieczonych, gotowanych czy duszonych.

Papryka męska doskonale nadaje się do potraw z obróbką termiczną. Bardzo dobrze się gotuje i dusi i zawiera mało pestek. Jest mniej słodsza niż papryka żeńska

Jak odróżnić „płeć” papryki?

To bardzo poste. Papryka żeńska zawiera  cztery wybrzuszenia, natomiast papryka męska tylko trzy.

Jak najlepiej pokroić paprykę?

Odkrawamy czubki papryki.

Wydrążamy pestki poprzez przecięcie dookoła białych części.

Kroimy na paseczki lub w kosteczkę.

Czy pies może jeść paprykę?

Tak, w małych ilościach, raz na jakiś czas, o ile jest to odmiana słodka i dokładnie oczyszczona z gniazd nasiennych i wszystkich białych części. Pies może jeść paprykę surową lub pieczoną czy gotowaną, ale bez przypraw czy soli.  Pod żadnym pozorem nie należy podawać żadnej z odmian ostrych, gdyż zawarta w nich kapsaicyna może podrażnić przewód pokarmowy, doprowadzić do wystąpienia wymiotów lub biegunki a nawet doprowadzić do uszkodzenia nerek czy wrzodów.

Skorzystasz z pomysłu na sałatkę?

https://jolagotuje.pl/2016/01/salatka-z-papryka-awokado-i-granatem/

Smacznego!

Related Posts

Polecane

Jak uprościć swoje życie?

Czy Ty też coraz częściej gonisz w przysłowiową piętkę?  Zastanawiasz...

Jak zaoszczędzić pieniądze?

W obecnych czasach coraz częsciej zastanawiamy się jak zaoszczędzić...

Fotelki dla dziecka – jak wybrać?

Foteliki dla dziecka to obowiązkowy sprzęt każdego rodzica. Jak...

Jak szybko oczyścić kurki?

Sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października....

Jak dobrze wychować dziecko?

To pytanie nurtuje wielu rodziców. Niełatwo znaleźć jednoznaczną odpowiedź....

Jak żyć długo i szczęśliwie?

To pytanie nurtuje wiele osób. Odpowiedź nie jest skomplikowana....
0
Would love your thoughts, please comment.x