Dlaczego warto jeść czereśnie?

Udostępnij

Czereśnie to popularne owoce wczesnego lata. Są pyszne i mają dużo właściwości zdrowotnych. Zaliczamy je do owoców niskokalorycznych, jedzone z umiarem korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. W zależności od odmiany i czasu zbiorów mogą być bardziej kwaśne lub słodkie. Im ciemniejsze owoce, tym więcej w nich antyoksydantów. W kalendarzu sezonowym pojawiają się od końca maja do połowy lipca.

Właściwości czereśni

Czereśnie bogate są w wiele witamin i minerałów. Związki w nich zawarte wspomagają nasz organizm w utrzymaniu zdrowia. Oto niektóre właściwości:

  • Czereśnie to owoce bogate w jod, który wspomaga pracę tarczycy, m.in. regulując przemianę materii.
  • Składniki w nich zawarte neutralizują działanie wolnych rodników, przez co spowalniają procesy starzenia się skóry. Systematycznie jedzone, mogą sprawić, że skóra stanie się bardziej napięta.
  • Odkwaszają organizm.
  • Pobudzają pracę trzustki i wspomagają pracę wątroby.
  • Zawarta w nich kwertycyna zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w czereśniach chronią przed niekorzystnym działaniem stresu oksydacyjnego na komórki mózgu.
  • Potas, którego czereśnie mają naprawdę dużo korzystnie wpływa m.in. na układ krążenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
  • Czereśnie zalecane są dla osób chorych na dnę moczanową, ponieważ zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi i mogą wykazywać delikatne działanie przeciwbólowe.
  • Czereśnie zawierają również antocyjany – naturalne barwniki pochodzenia roślinnego- które pełnią funkcje detoksykacyjne. Oczyszczają organizm. Dzięki nim bakterie, grzyby i wirusy mają utrudniony proces namnażania się. Antocyjany mają także działanie przeciwzapalne. Mogą redukować obrzęki.
  • Czereśnie zalecane są dla osób cierpiących z powodu kamieni i piasku w nerkach i pęcherzu moczowym. Mają delikatne działanie moczopędne.

Kto nie powinien jeść czereśni lub spożywać je z umiarem?

  • Czereśnie najlepiej spożywać jako przekąskę.  Są sycące i dość długo pozostają w żołądku.
  • Nie powinno się ich jeść przed posiłkiem, ponieważ mogą utrudniać trawienie szczególnie potraw z dodatkiem mięsa.
  • Czereśnie w dużych ilościach mogą powodować ból brzucha i wzdęcia. Nie powinno popijać się ich wodą, ponieważ u osób z wrażliwym układem pokarmowym takie połączenie może wywołać biegunkę.
  • Nie poleca się jedzenia surowych czereśni osobom z chorobą wrzodową.
  • W przypadku wrażliwego układu pokarmowego czereśnie można spożywać po ugotowaniu.
  • Kobiety w ciąży powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach z obawy na mogące wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Kaloryczność czereśni i indeks glikemiczny

  • Czereśnie są owocami niskokalorycznymi, bo składają się głównie z wody. 100 gram czereśni to 50 kcal.
  • Mają niski indeks glikemiczny – IG=23, a to oznacza, że nie powodują skoków poziomu cukru we krwi, dlatego mogą po nie sięgać chorzy na cukrzycę typu 2, oraz osoby na diecie ubogokalorycznej.

Czereśnie w medycynie ludowej

Czereśnie znalazły swoje miejsce w medycynie ludowej. Olejek uzyskiwany ze zmiażdżonych pestek podobno wykazuje działanie rozkurczowe, a wywary z liści sprawdzały się w chorobach wątroby oraz w zaburzeniach pracy serca.

Jak wybierać czereśnie?

Czereśnie nie powinny być uszkodzone czy przebarwione. Owoce należy kupować dojrzałe, ponieważ zerwane z drzewa już nie dojrzewają.

Przechowywanie czereśni

Czereśnie przechowujemy w lodówce. Można je też zamrażać, po usunięciu ogonków i przechowywać do 10 miesięcy.

Zastosowanie w kuchni

Czereśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, lodów czy owsianek, oczywiście po wydrążeniu pestek.  Można z nich robić konfitury, dżemy, musy i kompoty czy dodawać do ciast.

Cieszmy się smakiem czereśni, korzystajmy z ich walorów odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x