Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Udostępnij

Kasza jaglana otrzymywana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Mówi się o niej, że jest królową wszystkich kasz. Posiada mnóstwo wartości odżywczych i po odpowiednim przygotowaniu jest też smaczna. Tylko co tak naprawdę dobrego może wnieść do naszej diety?

Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że kasza jaglana nie jest dla każdego. Czemu? Ponieważ posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, który dla ugotowanej kaszy wynosi 71. To wynik podobny do cukru, białego makaronu czy gotowanych ziemniaków. Właśnie dlatego osoby, które muszą stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, nie powinny jeść jej zbyt często, a jeśli już się na to decydują to dość dokładnie wyliczać ładunek glikemiczny posiłku.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Przede wszystkim kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pomaga odkwasić organizm. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i jest dobrym źródłem białka. Jest też bogata w krzemionkę, czyli pierwiastek, który ma bardzo pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry, paznokci oraz stan naszych stawów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo, wapń, lectynę, potas, magnez oraz fosfor.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Dużo słyszałam na temat tego, że źle ugotowana kasza może mieć gorzki smak. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy mi się to nie przydarzyło. W internecie krąży masa historii o tym, w jaki sposób ją gotować, aby była odpowiednio przygotowana. Niektóre rady wydają mi się absurdalne.  Jak ja to robię? Kaszę wsypuję do sitka i przelewam ją najpierw zimną wodą, a potem gorącą. Do garnka wlewam wodę i czekam, aż woda się zagotuje. Wrzucam do niej kaszę. Wody w garnku powinno być mniej więcej 2 razy więcej niż kaszy. Garnek przykrywam i na małym ogniu, co chwile mieszając, sprawdzam, czy kasza wchłonęła już całą wodę. Warto zapoznać się z zaleceniami producenta dotyczącymi czasu gotowania kaszy.

Z czym jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest bardzo uniwersalnym produktem, oznacza to, że możemy wykorzystać ją do stworzenia tak naprawdę każdego posiłku. Na śniadanie wystarczy ugotować ją na wodzie lub mleku, aby potem wymieszać ją z ulubionymi, pokrojonymi owocami, cynamonem czy bakaliami. Jeśli będziemy chcieli podać ją na obiad, spokojnie będzie można połączyć ją z dowolnym gulaszem czy duszonymi warzywami. Na kolację sprawdzi się na przykład w formie sałatki. Moja ulubiona wersja to kasza z jarmużem i granatem. Przepis: https://jolagotuje.pl/2016/01/salatka-na-bazie-kaszy-jaglanej-z-jarmuzem-soczystymi-ziarnami-granatu-i-pomarancza/  Można stworzyć z niej też fit desery takie jak na przykład budyń czy ciasto Rafaello.

Lubicie kaszę jaglaną? Z czym ją podajecie? 😊

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x