Jakie jajka najlepiej wybierać?

Udostępnij

Choć sama ze względu na alergię nie mogę jeść jajek, to przy ich zakupie dla innych członków rodziny dbam o to, aby wybierać takie, które będą najlepsze. W końcu jajka to bardzo dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych. Przygotowałam dla Was mini poradnik, który pomoże Wam podejmować świadome decyzje zakupowe.

Jajku to bogate źródło składników mineralnych takich jak: potas, fosfor oraz sód. Dodatkowo zawierają w sobie witaminy A, E, D oraz kwas foliowy. Są też bardzo dobrym źródłem białka w diecie.

Rodzaje jajek dostępne w sklepach

0 – to jajka z chowu ekologicznego od tak zwanych” szczęśliwych kurek”. Dlaczego tak mówimy o kurkach z hodowli eko? Ponieważ mają one dostęp do wolnego wybiegu. Są też karmione karmą ekologia. Jak odróżnić takie jajka? Przede wszystkim będą one miały oznaczenie „0”. Dodatkowo powinny mieć one unijne logo ekologiczne, czyli zielony listek.

1– są to jajka z chowu na wolnym wybiegu. Zwierzęta te mogą przebywać na świeżym powietrzu, ale karmione są tradycyjna karma.

2– to jajku z choi ściółkowego. W takich hodowlach kury nie mają dostępu do światła słonecznego, choć nie są zamknięte w klatkach. Niestety jednak żyją na małej przestrzeni, gdzie zapewnia im się tylko dostęp do wody oraz jedzenia.

3– to jaja z chowu klatkowego. Kury z takich hodowli nie tylko nie mają dostępu do słońca, ale żyją na małej przestrzeni w zamkniętej klatce.

Jakie jajka najlepiej wybierać i ile można ich jeść?

Ja staram się kupować wyłącznie jajka oznaczone „0”. Jeśli jednak czasem nie ma ich w sklepie zdarza mi się sięgnąć po „1”. Fajnie, jeśli chcielibyście podejmować w sklepie podobne decyzje. 🙂

Przy okazji poruszę jeszcze jeden istoty temat. Zgodnie z polskimi rekomendacjami można spożywać od 2 do 3 jajek dziennie. Takie ilości nie powodują u zdrowej osoby wzrostu cholesterolu. Mimo zaleceń nie warto jednak przesadzać i najlepszym rozwiązaniem byłoby jedzenie jajek tylko kilka dni w tygodniu. Ich regularne, codzienne spożywanie może (choć nie musi) prowadzić do powstania nietolerancji.

Jako ciekawostką dodam też, że obróbka jajek ma wpływ na ilość przyjmowanych witamin. Długie gotowanie może powodować większe straty, dlatego dobrym wyborem będzie na przykład spożywanie jajek przygotowanych na miękko.

Dajce znać czy czujecie różnice w smaku jajek ekologicznych, a tych z chowu klatkowego? Ciekawa jestem też, w jakiej postaci najczęściej jecie jajka?

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x