Nieprzerwanie od kilku lat w internecie wałkuje się temat glutenu oraz zalet diety bezglutenowej. Ten trend podchwycili też producenci różnych produktów, umieszczając na nich informacje, że są „bezglutenowe”. Bardzo często takie oznaczenie znajdziemy też na produktach, które glutenu nigdy nie posiadały. Pozostaje więc tylko pytanie, czy warto zrezygnować z glutenu w diecie?
Zacznijmy od tego, czym jest gluten. To białko zapasowe zawarte w zbożach. Może być niebezpieczne, jeśli mamy nietolerancja glutenu lub nadwrażliwość organizmu na gluten. Prawda jest jednak taka, że problemy te dotyczą małej grupy ludzi. Większość osób po prostu bezpodstawnie rezygnuje ze spożywania zbóż.
Celiakia – nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą immunologiczną, która ma swoje podłoże genetyczne. Choroba ta charakteryzuje się nietolerancją glutenu. W takim przypadku spożywany gluten prowadzi do zanikania kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Przez upośledzenie wchłaniania, pojawiają się różne objawy kliniczne. Niestety w takim przypadku jedyną formą leczenia, a właściwie zapobiegania jest całkowita dieta bezglutenowe.
Nadwrażliwość na gluten
W niektórych osób może pojawiać się też nadwrażliwość na gluten. Można ją potwierdzić, wykonując badania diagnostyczne, które wyeliminowały celiakie oraz alergię. U takich pacjentów problem zaniku kosmków raczej nie występuje, ale pojawiają się inne niepożądane objawy takie jak: ból brzucha, wysypka, ból głowy, osłabienie, zmęczenie, biegunki, wzdęcia lub zaparcia. Niestety często trudno powiązać je bezpośrednio ze zjedzeniem glutenu, ponieważ pojawiają się nawet po kilku dniach od spożycia żywności zawierającej gluten.
Jeśli pojawiają się u Ciebie niepokojące objawy, koniecznie skontaktuj się z lekarzem i ustal odpowiednią diagnostykę i plan działania. Winnym wypadku nie musisz całkowicie rezygnować z glutenu.