Zależy Ci na tym, aby ograniczyć spożywanie mięsa lub produktów odzwierzęcych? Jeśli głównym powodem, dla którego wstrzymujesz się z tą decyzją, jest obawa o brak białka w diecie, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość.
Istnieje sporo roślinnych źródeł białka w diecie. Przygotowałam dla was listę takich produktów.
Soczewica
Bardzo dobrym źródłem białka roślinnego jest soczewica i to niezależnie od koloru. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujący ilość białka: soczewica żółta 23 g, soczewica czerwona 25 g, soczewica zielona 26 g i soczewica czarna 26 g.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to produkt, który poza wysoką zawartością białka może pochwalić się też dużą zawartością składników mineralnych. Znajdziemy w niej: wapń, fosfor i potas. Będzie też źródłem kwasu foliowego oraz witaminy E. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następującą ilość białka: komosa ryżowa biała 12 g, komosa ryżowa czerwona 12 g i komosa ryżowa czarna 14 g.
Ziarna oraz pestki
Do odżywczych produktów, które również zawierają białko, można zaliczyć też ziarna oraz pestki. I choć są one dość kaloryczne, to ciężko będzie zjeść ich dużą ilość. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: sezam 18 g, siemię lniane 18 g, słonecznik 23 g oraz pestki dyni 30 g.
Orzechy
Fajnym pomysłem na dodatek do diety oraz na przekąski będą też orzechy. Podobnie jak ziarna i pestki są one kaloryczne, dlatego warto kontrolować ilość zjadanych orzechów. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: orzechy brazylijskie 16 g, orzechy nerkowca 17 g, migdały 19 g oraz orzechy ziemne 27 g.
Fasola
Jeśli fasola nie powoduje u Was nieprzyjemnych reakcji układu pokarmowego, to również warto wprowadzić ją do diety jako źródło białka. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujące ilości białka: fasola biała 21 g, fasola czerwona 22 g, fasola czarna 23 g.
Ciekawym dodatkiem może być też spirulina, która zawiera 60 g białka na 100 gramów. Do diety można włączyć też tofu, które ma 12 g białka na 100 g produkt.