Roślinne źródła białka – co warto włączyć do diety?

Udostępnij

Zależy Ci na tym, aby ograniczyć spożywanie mięsa lub produktów odzwierzęcych? Jeśli głównym powodem, dla którego wstrzymujesz się z tą decyzją, jest obawa o brak białka w diecie, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość.

Istnieje sporo roślinnych źródeł białka w diecie. Przygotowałam dla was listę takich produktów.

Soczewica

Bardzo dobrym źródłem białka roślinnego jest soczewica i to niezależnie od koloru. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujący ilość białka: soczewica żółta 23 g, soczewica czerwona 25 g, soczewica zielona 26 g i soczewica czarna 26 g.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa to produkt, który poza wysoką zawartością białka może pochwalić się też dużą zawartością składników mineralnych. Znajdziemy w niej: wapń, fosfor i potas. Będzie też źródłem kwasu foliowego oraz witaminy E. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następującą ilość białka: komosa ryżowa biała 12 g, komosa ryżowa czerwona 12 g i komosa ryżowa czarna 14 g.

Ziarna oraz pestki

Do odżywczych produktów, które również zawierają białko, można zaliczyć też ziarna oraz pestki. I choć są one dość kaloryczne, to ciężko będzie zjeść ich dużą ilość. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: sezam 18 g, siemię lniane 18 g, słonecznik 23 g oraz pestki dyni 30 g.

Orzechy

Fajnym pomysłem na dodatek do diety oraz na przekąski będą też orzechy. Podobnie jak ziarna i pestki są one kaloryczne, dlatego warto kontrolować ilość zjadanych orzechów. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: orzechy brazylijskie 16 g, orzechy nerkowca 17 g, migdały 19 g oraz orzechy ziemne 27 g.

Fasola

Jeśli fasola nie powoduje u Was nieprzyjemnych reakcji układu pokarmowego, to również warto wprowadzić ją do diety jako źródło białka. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujące ilości białka: fasola biała 21 g, fasola czerwona 22 g, fasola czarna 23 g.

Ciekawym dodatkiem może być też spirulina, która zawiera 60 g białka na 100 gramów. Do diety można włączyć też tofu, które ma 12 g białka na 100 g produkt.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x