Roślinne źródła białka – co warto włączyć do diety?

Udostępnij

Zależy Ci na tym, aby ograniczyć spożywanie mięsa lub produktów odzwierzęcych? Jeśli głównym powodem, dla którego wstrzymujesz się z tą decyzją, jest obawa o brak białka w diecie, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość.

Istnieje sporo roślinnych źródeł białka w diecie. Przygotowałam dla was listę takich produktów.

Soczewica

Bardzo dobrym źródłem białka roślinnego jest soczewica i to niezależnie od koloru. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujący ilość białka: soczewica żółta 23 g, soczewica czerwona 25 g, soczewica zielona 26 g i soczewica czarna 26 g.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa to produkt, który poza wysoką zawartością białka może pochwalić się też dużą zawartością składników mineralnych. Znajdziemy w niej: wapń, fosfor i potas. Będzie też źródłem kwasu foliowego oraz witaminy E. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następującą ilość białka: komosa ryżowa biała 12 g, komosa ryżowa czerwona 12 g i komosa ryżowa czarna 14 g.

Ziarna oraz pestki

Do odżywczych produktów, które również zawierają białko, można zaliczyć też ziarna oraz pestki. I choć są one dość kaloryczne, to ciężko będzie zjeść ich dużą ilość. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: sezam 18 g, siemię lniane 18 g, słonecznik 23 g oraz pestki dyni 30 g.

Orzechy

Fajnym pomysłem na dodatek do diety oraz na przekąski będą też orzechy. Podobnie jak ziarna i pestki są one kaloryczne, dlatego warto kontrolować ilość zjadanych orzechów. Na 100 gramów produktu znajdziemy następujące ilości białka: orzechy brazylijskie 16 g, orzechy nerkowca 17 g, migdały 19 g oraz orzechy ziemne 27 g.

Fasola

Jeśli fasola nie powoduje u Was nieprzyjemnych reakcji układu pokarmowego, to również warto wprowadzić ją do diety jako źródło białka. Na 100 gramów produktu znajdziemy w niej następujące ilości białka: fasola biała 21 g, fasola czerwona 22 g, fasola czarna 23 g.

Ciekawym dodatkiem może być też spirulina, która zawiera 60 g białka na 100 gramów. Do diety można włączyć też tofu, które ma 12 g białka na 100 g produkt.

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x