Wszystkie tłuszcze spożywcze są mieszaniną nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W zależności od rodzaju tłuszczu proporcje tych kwasów są różne. Liczne badania naukowe potwierdzają, że w zdrowej, zróżnicowanej diecie istotnym elementem są kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które występują w większych ilościach w olejach np. rzepakowym, oliwach z oliwek, a także w orzechach oraz awokado. Możemy znaleźć je w nasionach i pestkach oraz mięsie, rybach i jajkach. Aby zachować jak najwięcej zdrowych wartości, tłuszcze należy właściwie przechowywać.
Oto kilka zasad:
- Oleje przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od światła w zamkniętej szafce kuchennej. Zwróć jednak uwagę, że są oleje, które, aby zachowały swoje najlepsze właściwości, należy przechowywać w lodówce np. olej lniany. Zawsze zwróć uwagę na informacje podane przez producenta.
2. Olej kokosowy nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej.
3. Oleje i oliwy zawsze przechowuj w zamkniętych butelkach bez dostępu tlenu.
4. Nie przechowuj oleju obok kuchenki czy piekarnika, ponieważ bliskość źródła ciepła może powodować wielokrotne nagrzewanie się oleju.
5. Jeżeli zażywasz suplementy diety z olejem rybim, przechowuj je w chłodnym miejscu bez dostępu światła np. w zamkniętej szafce, ale z dala od źródeł ciepła. Zwróć uwagę czy producent nie zaleca przechowywania ich w lodówce.
6. Jeżeli samodzielnie wykonujesz w domu oliwy smakowe np. oliwę czosnkową przechowuj ją w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni.
Pamiętaj, że zdrowe tłuszcze są niezbędnym składnikiem zróżnicowanej diety i nie należy z nich rezygnować. Dobrej jakości oleje, dobrze przechowywane i odpowiednio użyte do potraw pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. dostarczają znaczną ilośc energii, wpływają na kondycje skóry i włosów, pomagają wytwarzać ważne substancje i przyswajać niektóre witaminy.