Jak smażyć zdrowo?

Udostępnij

Czy smażone potrawy mogą być zdrowe? Prawda jest taka, że najlepiej byłoby gdybyśmy po prostu unikali smażenia zwłaszcza mięs, ryb, dań panierowanych czy ziemniaków. Smażenie jest jednak popularnym i szybkim sposobem obróbki termicznej, który wiele osób sobie ceni ze względu na wygodę i unikalny smak przygotowanych potraw. Co zatem zrobić, aby proces ten był zdrowszy?

Zdrowsze smażenie – zasady:

  1. Wybieraj tłuszcze o wyższej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lub jednonienasyconych – np. olej rzepakowy lub oliwa.
  2. Zwróć uwagę czy producent olejów podaje informacje na temat punktu dymienia. Punkt dymienia to temperatura, w której tłuszcz ulega niekorzystnym przemianom i traci wszelkie właściwości odżywcze. Jeżeli smażymy potrawy na dużym ogniu, lub czas smażenia produktu jest dłuższy powinniśmy wybierać tłuszcze, których punk dymienia wynosi powyżej 180, a nawet 200 stopni Celsjusza.
  3. Postaraj się smażyć krótko i unikać doprowadzania produktów do bardzo wysokiej temperatury.
  4. Staraj się smażyć na małej ilości oleju.
  5. Nigdy nie używaj tłuszczu przegrzanego, który dymi lub nieładnie pachnie.
  6. Smaż zawsze na świeżym oleju.
  7. Unikaj dolewania oleju w trakcie smażenia, ponieważ przyspiesza to reakcje, przy których powstają szkodliwe substancje.
  8. Nigdy nie używaj tłuszczu, który zjełczał na skutek zbyt długiego lub złego przechowywania. Pamiętaj, że odpowiedni sposób przechowywania oleju jest bardzo ważnym czynnikiem do zachowania jego właściwości. Jeżeli masz wątpliwości czy dobrze przechowujesz olej sprawdź jak to robić właściwie – https://smarterlife.pl/jak-przechowywac-olej-i-oliwe/
  9. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać olej przed włożeniem produktów na patelnię, ale nie dopuść do przegrzania go czy dymienia.
  10. Do smażenia warto dodawać zioła i przyprawy, które mogą częściowo neutralizować utlenianie się oleju.

Ze względów zdrowotnych smażenie warto ograniczyć do minimum, zamieniając je na inne techniki kulinarne np. gotowanie, gotowanie na parze czy pieczenie. Jeżeli decydujemy się na smażenie należy pamiętać o wyborze odpowiedniej jakości tłuszczu i skorzystać z powyższych wskazówek, tak aby zminimalizować negatywne skutki tego rodzaju obróbki termicznej dla naszego zdrowia.

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x