Jak smażyć zdrowo?

Udostępnij

Czy smażone potrawy mogą być zdrowe? Prawda jest taka, że najlepiej byłoby gdybyśmy po prostu unikali smażenia zwłaszcza mięs, ryb, dań panierowanych czy ziemniaków. Smażenie jest jednak popularnym i szybkim sposobem obróbki termicznej, który wiele osób sobie ceni ze względu na wygodę i unikalny smak przygotowanych potraw. Co zatem zrobić, aby proces ten był zdrowszy?

Zdrowsze smażenie – zasady:

  1. Wybieraj tłuszcze o wyższej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lub jednonienasyconych – np. olej rzepakowy lub oliwa.
  2. Zwróć uwagę czy producent olejów podaje informacje na temat punktu dymienia. Punkt dymienia to temperatura, w której tłuszcz ulega niekorzystnym przemianom i traci wszelkie właściwości odżywcze. Jeżeli smażymy potrawy na dużym ogniu, lub czas smażenia produktu jest dłuższy powinniśmy wybierać tłuszcze, których punk dymienia wynosi powyżej 180, a nawet 200 stopni Celsjusza.
  3. Postaraj się smażyć krótko i unikać doprowadzania produktów do bardzo wysokiej temperatury.
  4. Staraj się smażyć na małej ilości oleju.
  5. Nigdy nie używaj tłuszczu przegrzanego, który dymi lub nieładnie pachnie.
  6. Smaż zawsze na świeżym oleju.
  7. Unikaj dolewania oleju w trakcie smażenia, ponieważ przyspiesza to reakcje, przy których powstają szkodliwe substancje.
  8. Nigdy nie używaj tłuszczu, który zjełczał na skutek zbyt długiego lub złego przechowywania. Pamiętaj, że odpowiedni sposób przechowywania oleju jest bardzo ważnym czynnikiem do zachowania jego właściwości. Jeżeli masz wątpliwości czy dobrze przechowujesz olej sprawdź jak to robić właściwie – https://smarterlife.pl/jak-przechowywac-olej-i-oliwe/
  9. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać olej przed włożeniem produktów na patelnię, ale nie dopuść do przegrzania go czy dymienia.
  10. Do smażenia warto dodawać zioła i przyprawy, które mogą częściowo neutralizować utlenianie się oleju.

Ze względów zdrowotnych smażenie warto ograniczyć do minimum, zamieniając je na inne techniki kulinarne np. gotowanie, gotowanie na parze czy pieczenie. Jeżeli decydujemy się na smażenie należy pamiętać o wyborze odpowiedniej jakości tłuszczu i skorzystać z powyższych wskazówek, tak aby zminimalizować negatywne skutki tego rodzaju obróbki termicznej dla naszego zdrowia.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Koszyczek pełen uroku: pomysły na piękne ozdoby wielkanocne

Piękne ozdoby do koszyczka wielkanocnego mogą całkowicie odmienić nawet...

Jak stres wpływa na rozwój dziecka?

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak nie bawić się z małym dzieckiem? Zachowania opiekuna, które mogą być źródłem strachu dziecka.

Czy wiesz, że mimo najlepszych chęci niektóre zachowania opiekunów,...

Jak wczesne doświadczenia z dzieciństwa wpływają na funkcjonowanie w dorosłym życiu? Style przywiązania.

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak budować pewność siebie?

Czy zdarzyło Ci się myśleć, że większość osób wokół...

Kto powinien płacić w restauracji?

Każdy z nas nie raz zadawał sobie pytanie, kto...
0
Would love your thoughts, please comment.x