Wiecie, jak często na rzucone hasło „awokado” słyszę, że ktoś nigdy go nie jadł? Niektórzy znajomi do niedawna nawet nie wiedzieli, jak ono wygląda. Właśnie dlatego zdecydowałam się wrzucać na mojego bloga informację o produktach, które warto poznać i włączyć do swojej diety. Więc jak to jest, dlaczego warto jeść awokado?
Awokado to owoc, który naprawdę warto włączyć do swojej codziennej diety. Choć samo w sobie nie ma jakiegoś specjalnego smaku, to w połączeniu z innymi produktami potrafi stworzyć duet idealny. Jeśli jeszcze nie mieliście okazje go próbować, podpowiem Wam, że smak samego owocu jest bardzo delikatny, nieco maślany.
Dlaczego warto jeść awokado?
Przede wszystkim ze względu na jego wartości odżywcze. Znajdują się w nim kwasy jednonienasycone, które są zdrowe dla serca. Dostarcza nam też witamin z grupy B oraz witaminy: A, C, E, H, K i PP. Zawiera sporo błonnika. Uzupełnia naszą dietę o składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Warto wiedzieć o tym, że awokado ma też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dobrze radzi sobie z regulacją poziomu cholesterolu we krwi. Owoc ten jest też idealny dla osób z insulinoopornością. Po jego zjedzeniu nie występuje gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi.
Jak kupić dobre awokado?
Nie musisz się martwić o szukanie specjalnego sklepu, czy ekologicznych upraw. Awokado to owoc, który trafił na listę warzyw i owoców, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów. Nie traficie też na awokado genetycznie modyfikowane.
Kupując awokado warto przyjrzeć się jego górze, czyli miejscu, w którym łączyło się z gałęzią. Jeśli znajduje się w niej zdrowy miąższ to cały owoc będzie dobry. Pamiętajcie jednak, że awokado pod wpływem kontaktu z powietrzem bardzo szybko ciemnieje i zaczyna wyglądać mniej apetycznie. Dlatego warto odpowiednio je przechowywać.
Gorąco zachęcam do śledzenia mojego bloga, gdzie będą się pojawiać przepisy zawierające awokado. 😊