Czy warto jeść miód manuka? Jakie ma właściwości prozdrowotne?

Udostępnij

Czy wiecie, że miód manuka jest inaczej nazywany „płynnym złotem”? Okazuje się, że ma on bardzo dobrą skuteczność jako naturalny produkt o działaniu prozdrowotnym. Na jego temat krąży wiele pozytywnych opinii, które wskazują na to, że powinien on stać się podstawowym wyposażeniem każdej domowej apteczki. Czy to prawda?

Nazwa miodu manuka wywodzi się z języka Maorysów, czyli grupy etnicznej, która jako pierwsza stosowała ten produkt jako lekarstwo. Oznacza ona po prostu: miód z drzewa herbacianego. Krzew manuka, z którego wytwarza się ten miód, pochodzi z Nowej Zelandii. Miodem manuka nazywamy jedynie produkty, które pochodzą z krzewów Manuka i zostały wyprodukowane w Nowej Zelandii w okresie kwitnienia tych krzewów. Charakteryzują się one aromatycznym zapachem z nutką wilgotnej ziemi i wrzosu oraz lekko gorzkim smakiem.

Jakie są właściwości miodu manuka?

Miód manuka w odróżnieniu od innych podobnych produktów wyróżnia się bardzo wysoką zawartością MGO (methylglyoxalu), który wskazuje na to, jak duże właściwości lecznicze  posiada. Tradycyjne miody dostępne w sklepach posiadają go zazwyczaj do około 10 mg na 1 kg. W miodach manuka jego stężenie jest od 10 do nawet 50 razy wyższe.

Miód manuka bardzo pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego poprzez regulację flory bakteryjnej jelit. Pomaga on w likwidowaniu gazów powstających na skutek fermentowania zalegających, niestrawionych resztek. Miód manuka bardzo dobrze sprawdza się też przy dolegliwościach takich jak wrzody żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy oraz zespół jelita nadwrażliwego. Produkt ten znany jest też ze swojego działania przeciwbakteryjnego. Wspiera organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do powstawania infekcji.

Jak powinno spożywać się miód manuka?

Najlepsze działanie miodu manuka odnotowano przy regularnym stosowaniu 2-3 łyżeczek miodu dziennie. Można spożywać go na czczo, dodawać do posiłków lub rozpuścić w szklance wody. Jednak zanim włączymy go na stałe do swojej diety, warto zapoznać się z informacjami na temat jego kaloryczności. Ze względu na dużą ilość kalorii przy regularnym stosowaniu oraz niedopasowaniu kaloryczności diety, może on prowadzić do przybierania na masie. Miód manuka nie powinien być też stosowany przez osoby, które mają alergię na produkty pszczele lub chorują na cukrzycę.

Chcesz kupić miód manuka? Uważaj na firmy, które sprzedają jego podróbki. Cena miodu manuka jest po prostu wysoka, dlatego najlepiej upewnić się, że kupujemy oryginalny produkt, który został sprowadzony z Nowej Zelandii. Możemy też poprosić sprzedawcę o okazanie certyfikatu i porównać znajdujące się na nim numery seryjne z informacjami nadrukowanymi na słoiku z produktem. 

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x