Co warto jeść, żeby wzmacniać swoją odporność – naturalne antybiotyki w naszej diecie

Udostępnij

Odporność organizmu w dużej mierze zależna jest od naszego stylu życia. Zdrowa dieta, sen, ruch na świeżym powietrzu, odpoczynek, umiejętna walka ze stresem to podstawa naszego zdrowia.  W okresie jesienno-zimowym, jesteśmy bardziej narażeni na zmniejszenie odporności organizmu, dlatego warto włączyć do swojej diety produkty, które wzmocnią nasz system immunologiczny.

1. Kiszonki

Kiszonki takie jak kapusta, buraki czy ogórki bogate są w witaminę C. Witaminy i minerały w nich zawarte działają antybakteryjnie i wzmacniają nasz system odpornościowy. W procesie kiszenia cukry proste ulegają rozkładowi i powstaje z nich kwas mlekowy, który stwarza dogodne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych – naturalnych probiotyków. Probiotyki w połączeniu z prebiotykami czyli produktami bogatymi w błonnik   mają nieoceniony wpływ na poprawę kondycji naszego organizmu. Należy zwrócić uwagę na to, by kapusta czy ogórki były kiszone, a nie kwaszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych właściwościach zdrowotnych.

2. Cebula

Zawarte w niej związki siarki mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. Zawarta w niej allicyna pomocna jest w leczeniu infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Osoby z chorobami układu pokarmowego, a także te u których zdiagnozowano ciężkie choroby nerek lub wątroby powinny wyeliminować cebulę ze swojej diety.

3. Czosnek

To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów w tym selenu. Korzystnie wpływa na pracę serca. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi. Z badań wynika, że ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu, co może przekładać się na zmniejszenie ryzyka występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami i grypą. Warto pamiętać, że lepiej nie łączyć go z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi takim jak np. ibuprofen czy aspiryna ze względu na nasilenie działania przeciwzakrzepowego.

4. Miód

Jednym z wyróżniających się składników w miodzie są enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół z udziałem, których powstaje substancja o właściwościach antyseptycznych. To dzięki temu miód posiada przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie. Miód niestety może uczulać i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego alergicy i diabetycy muszą o tym pamiętać.

5. Cynamon

Przyprawa, która rozgrzewa, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa sprawność mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Z badań wynika, że cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ostrożnie powinny spożywać go osoby cierpiące na kamicę woreczka żółciowego i chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

6. Imbir

Rozgrzewa, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Korzystnie wpływa na procesy trawienia, pomocny jest w walce z bólem gardła oraz kaszlem. Wykazuje delikatne działanie przeciwbólowe, a także przeciwwymiotne. Herbatka z imbiru pomaga leczyć bóle mięśni i stawów, a nawet łagodzić bóle migrenowe. Może wspomagać także procesy odchudzania. Imbir nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ostrożnie powinny stosować go osoby mające problemy z wysokim ciśnieniem, ale także i niedociśnieniem.

7. Oregano

Zawarty w nim karwakrol zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Oregano pomocne jest w leczeniu przeziębienia, grypy, ale także drożdżycy, grzybicy i bólów mięśniowych. Niweluje wzdęcia, przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę i niestrawność. Pomocne jest też w walce z pasożytami.

Produktów, które są naturalnymi antybiotykami jest dużo więcej. Właściwości te odnaleźć można w ziołach takich jak szałwia czy przyprawach takich jak tymianek. Warto pamiętać, aby nasza dieta była różnorodna.

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x