Odporność organizmu w dużej mierze zależna jest od naszego stylu życia. Zdrowa dieta, sen, ruch na świeżym powietrzu, odpoczynek, umiejętna walka ze stresem to podstawa naszego zdrowia. W okresie jesienno-zimowym, jesteśmy bardziej narażeni na zmniejszenie odporności organizmu, dlatego warto włączyć do swojej diety produkty, które wzmocnią nasz system immunologiczny.
1. Kiszonki
Kiszonki takie jak kapusta, buraki czy ogórki bogate są w witaminę C. Witaminy i minerały w nich zawarte działają antybakteryjnie i wzmacniają nasz system odpornościowy. W procesie kiszenia cukry proste ulegają rozkładowi i powstaje z nich kwas mlekowy, który stwarza dogodne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych – naturalnych probiotyków. Probiotyki w połączeniu z prebiotykami czyli produktami bogatymi w błonnik mają nieoceniony wpływ na poprawę kondycji naszego organizmu. Należy zwrócić uwagę na to, by kapusta czy ogórki były kiszone, a nie kwaszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych właściwościach zdrowotnych.
2. Cebula
Zawarte w niej związki siarki mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. Zawarta w niej allicyna pomocna jest w leczeniu infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Osoby z chorobami układu pokarmowego, a także te u których zdiagnozowano ciężkie choroby nerek lub wątroby powinny wyeliminować cebulę ze swojej diety.
3. Czosnek
To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów w tym selenu. Korzystnie wpływa na pracę serca. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi. Z badań wynika, że ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu, co może przekładać się na zmniejszenie ryzyka występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami i grypą. Warto pamiętać, że lepiej nie łączyć go z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi takim jak np. ibuprofen czy aspiryna ze względu na nasilenie działania przeciwzakrzepowego.
4. Miód
Jednym z wyróżniających się składników w miodzie są enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół z udziałem, których powstaje substancja o właściwościach antyseptycznych. To dzięki temu miód posiada przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie. Miód niestety może uczulać i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego alergicy i diabetycy muszą o tym pamiętać.
5. Cynamon
Przyprawa, która rozgrzewa, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa sprawność mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Z badań wynika, że cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ostrożnie powinny spożywać go osoby cierpiące na kamicę woreczka żółciowego i chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
6. Imbir
Rozgrzewa, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Korzystnie wpływa na procesy trawienia, pomocny jest w walce z bólem gardła oraz kaszlem. Wykazuje delikatne działanie przeciwbólowe, a także przeciwwymiotne. Herbatka z imbiru pomaga leczyć bóle mięśni i stawów, a nawet łagodzić bóle migrenowe. Może wspomagać także procesy odchudzania. Imbir nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ostrożnie powinny stosować go osoby mające problemy z wysokim ciśnieniem, ale także i niedociśnieniem.
7. Oregano
Zawarty w nim karwakrol zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Oregano pomocne jest w leczeniu przeziębienia, grypy, ale także drożdżycy, grzybicy i bólów mięśniowych. Niweluje wzdęcia, przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę i niestrawność. Pomocne jest też w walce z pasożytami.
Produktów, które są naturalnymi antybiotykami jest dużo więcej. Właściwości te odnaleźć można w ziołach takich jak szałwia czy przyprawach takich jak tymianek. Warto pamiętać, aby nasza dieta była różnorodna.