Kalendarz sezonowych owoców i warzyw w lipcu

Udostępnij

Lipiec to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i owoców. Przez cały rok czekamy na truskawki, czereśnie i inne owoce jagodowe, które są niezwykle cennymi składnikami w naszej diecie. Kto z nas nie lubi aromatycznych poziomek, borówek, brzoskwiń czy nektarynek? A może furorę na twoim stole robi aromatyczna boćwina, zielony groszek lub szczaw? Taki wybór owoców i warzyw pełnych witamin i minerałów, nie często pojawia się w kalendarzu sezonowym.

Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa zgodnie z kalendarzem sezonowym?

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w lipcu?

Oto lista owoców i warzyw sezonowych w lipcu:

  • agrest
  • arbuz
  • borówka amerykańska
  • botwinka (boćwina)
  • bób
  • brokuł
  • brzoskwinie
  • buraki
  • cebula
  • cebula dymka
  • cukinia
  • chrzan
  • czarna jagoda
  • czarna rzepa
  • czereśnie
  • czosnek
  • fasolka szparagowa
  • fenkuł włoski
  • groszek zielony
  • gruszka (wczesne odmiany np. lipcówka)
  • jabłko (wczesne odmiany np. papierówka, geneva, celesta, piros)
  • jeżyny
  • kabaczek
  • kalafior
  • kalarepa
  • kapusta
  • marchew
  • maliny
  • morele
  • morwa biała i czarna
  • natka pietruszki
  • nektarynki
  • ogórek
  • orzechy laskowe (spiżarnia)
  • orzechy włoskie (spiżarnia)
  • pasternak
  • pietruszka
  • por
  • porzeczka
  • poziomki
  • rabarbar
  • rukola
  • rzodkiew
  • rzodkiewka
  • sałaty
  • seler korzeń
  • seler naciowy
  • szczaw
  • szczypiorek
  • szpinak
  • truskawki
  • wiśnie
  • zielony groszek
  • ziemniaki

Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. Cieszmy się lipcowymi darami natury.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Koszyczek pełen uroku: pomysły na piękne ozdoby wielkanocne

Piękne ozdoby do koszyczka wielkanocnego mogą całkowicie odmienić nawet...

Jak stres wpływa na rozwój dziecka?

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak nie bawić się z małym dzieckiem? Zachowania opiekuna, które mogą być źródłem strachu dziecka.

Czy wiesz, że mimo najlepszych chęci niektóre zachowania opiekunów,...

Jak wczesne doświadczenia z dzieciństwa wpływają na funkcjonowanie w dorosłym życiu? Style przywiązania.

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak budować pewność siebie?

Czy zdarzyło Ci się myśleć, że większość osób wokół...

Kto powinien płacić w restauracji?

Każdy z nas nie raz zadawał sobie pytanie, kto...
0
Would love your thoughts, please comment.x