Kalendarz sezonowych owoców i warzyw w lipcu

Udostępnij

Lipiec to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i owoców. Przez cały rok czekamy na truskawki, czereśnie i inne owoce jagodowe, które są niezwykle cennymi składnikami w naszej diecie. Kto z nas nie lubi aromatycznych poziomek, borówek, brzoskwiń czy nektarynek? A może furorę na twoim stole robi aromatyczna boćwina, zielony groszek lub szczaw? Taki wybór owoców i warzyw pełnych witamin i minerałów, nie często pojawia się w kalendarzu sezonowym.

Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa zgodnie z kalendarzem sezonowym?

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w lipcu?

Oto lista owoców i warzyw sezonowych w lipcu:

  • agrest
  • arbuz
  • borówka amerykańska
  • botwinka (boćwina)
  • bób
  • brokuł
  • brzoskwinie
  • buraki
  • cebula
  • cebula dymka
  • cukinia
  • chrzan
  • czarna jagoda
  • czarna rzepa
  • czereśnie
  • czosnek
  • fasolka szparagowa
  • fenkuł włoski
  • groszek zielony
  • gruszka (wczesne odmiany np. lipcówka)
  • jabłko (wczesne odmiany np. papierówka, geneva, celesta, piros)
  • jeżyny
  • kabaczek
  • kalafior
  • kalarepa
  • kapusta
  • marchew
  • maliny
  • morele
  • morwa biała i czarna
  • natka pietruszki
  • nektarynki
  • ogórek
  • orzechy laskowe (spiżarnia)
  • orzechy włoskie (spiżarnia)
  • pasternak
  • pietruszka
  • por
  • porzeczka
  • poziomki
  • rabarbar
  • rukola
  • rzodkiew
  • rzodkiewka
  • sałaty
  • seler korzeń
  • seler naciowy
  • szczaw
  • szczypiorek
  • szpinak
  • truskawki
  • wiśnie
  • zielony groszek
  • ziemniaki

Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. Cieszmy się lipcowymi darami natury.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x