Lato w pełni, a wraz z nim bogactwo darów natury. Sierpień to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i owoców. Taki wybór produktów pełnych witamin i minerałów, nie często pojawia się w kalendarzu sezonowym.
Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa zgodnie z kalendarzem sezonowym?
Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.
Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w sierpniu?
Oto lista owoców i warzyw sezonowych w sierpień:
- agrest
- aronia
- arbuz
- bakłażan
- borówka amerykańska
- borówka brusznica
- botwinka (boćwina)
- bób
- brokuł
- brukiew
- brzoskwinie
- buraki
- cebula
- cebula dymka
- cukinia
- chrzan
- czarny bez
- czeremcha
- czarna jagoda
- czarna rzepa
- czereśnie
- czosnek
- dereń
- dynia
- dzika róża
- fasolka szparagowa
- fenkuł włoski
- głóg
- groszek zielony
- gruszka (odmiany letnie np. klapsa)
- jabłko (odmiany letnie np. papierówka, geneva, celesta)
- jeżyny
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapusta
- karczoch
- kukurydza
- marchew
- maliny
- melon
- mirabelka
- morele
- morwa biała i czarna
- natka pietruszki
- nektarynki
- ogórek
- orzechy laskowe (spiżarnia)
- orzechy włoskie (spiżarnia)
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- porzeczka
- poziomki
- rukola
- rzodkiew
- rzodkiewka
- sałaty
- seler korzeń
- seler naciowy
- szczaw
- szczypiorek
- szpinak
- śliwka renkloda
- śliwka węgierka
- truskawki (późne odmiany)
- winogrono
- wiśnie
- zielony groszek
- ziemniaki
Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. Cieszmy się sierpniowymi darami natury.