Kalendarz sezonowych owoców i warzyw – sierpień

Udostępnij

Lato w pełni, a wraz z nim bogactwo darów natury. Sierpień to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i owoców.  Taki wybór produktów pełnych witamin i minerałów, nie często pojawia się w kalendarzu sezonowym.

Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa zgodnie z kalendarzem sezonowym?

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w sierpniu?

Oto lista owoców i warzyw sezonowych w sierpień:

  • agrest
  • aronia
  • arbuz
  • bakłażan
  • borówka amerykańska
  • borówka brusznica
  • botwinka (boćwina)
  • bób
  • brokuł
  • brukiew
  • brzoskwinie
  • buraki
  • cebula
  • cebula dymka
  • cukinia
  • chrzan
  • czarny bez
  • czeremcha
  • czarna jagoda
  • czarna rzepa
  • czereśnie
  • czosnek
  • dereń
  • dynia
  • dzika róża
  • fasolka szparagowa
  • fenkuł włoski
  • głóg
  • groszek zielony
  • gruszka (odmiany letnie np. klapsa)
  • jabłko (odmiany letnie np. papierówka, geneva, celesta)
  • jeżyny
  • kabaczek
  • kalafior
  • kalarepa
  • kapusta
  • karczoch
  • kukurydza
  • marchew
  • maliny
  • melon
  • mirabelka
  • morele
  • morwa biała i czarna
  • natka pietruszki
  • nektarynki
  • ogórek
  • orzechy laskowe (spiżarnia)
  • orzechy włoskie (spiżarnia)
  • papryka
  • pasternak
  • patison
  • pietruszka
  • pomidor
  • por
  • porzeczka
  • poziomki
  • rukola
  • rzodkiew
  • rzodkiewka
  • sałaty
  • seler korzeń
  • seler naciowy
  • szczaw
  • szczypiorek
  • szpinak
  • śliwka renkloda
  • śliwka węgierka
  • truskawki (późne odmiany)
  • winogrono
  • wiśnie
  • zielony groszek
  • ziemniaki

Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. Cieszmy się sierpniowymi darami natury.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Czym jest ADHD i czy może mieć coś wspólnego z dietą?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób spostrzega siebie samych...

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw w lipcu

Lipiec to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i...

Jak urządzić małe mieszkanie?

Optymalne urządzenie małego mieszkania może wydawać się sporym wyzwaniem....

Jak skutecznie uczyć dzieci rozwiązywać problemy?

Pierwszymi nauczycielami dziecka są zazwyczaj rodzice, a nauka odbywa...

Sprawdzone pomysły na to, jak zorganizować garderobę i zaoszczędzić czas

Posiadanie dobrze zorganizowanej garderoby jest kluczem do codziennego oszczędzania...

Jak zadbać o pelargonie, aby piękne kwitły do późnej jesieni?

Pelargonie są popularnymi roślinami ozdobnymi, które doskonale sprawdzają się...
0
Would love your thoughts, please comment.x