Dieta śródziemnomorska to najzdrowsza dieta świata, zalecana dla każdego. Od kilku lat z rzędu wygrywa ranking na najzdrowszy sposób żywienia w plebiscycie amerykańskiego miesięcznika „U.S. News &World Report”. Ranking ten tworzony jest przez 27 ekspertów od żywienia, psychodietetyki, leczenia cukrzycy, chorób serca i otyłości.Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia typowy dla osób zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Nie ma jednej diety śródziemnomorskiej, różni się ona w zależności od regionu, ale wszędzie opiera się na tych samych założeniach, czyli spożywaniu świeżych, lokalnych produktów, jak najmniej przetworzonych i celebrowaniu posiłków.
CO JEST PODSTAWĄ DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
W skrócie można powiedzieć, że podstawą kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek serwowana w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw z surowymi, gotowanymi, zapiekanymi i grillowanymi warzywami, rybami i owocami morza. Na deser świeże owoce, woda przez cały dzień i czerwone wino do kolacji.
ZALETY DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Dieta ta ma wiele zalet:
- Jest łatwa do stosowania
- Umiejętnie zbilansowana pomaga zredukować masę ciała, a potem ją utrzymać
- Zapewnia kompleksowe, zdrowe odżywianie
- Jest bezpieczna
- Liczne badania wykazują, że dieta śródziemnomorska ma wiele korzyści zdrowotnych i między innymi zmniejsza ryzyko powstawania:
– Chorób sercowo-naczyniowych;
– Cukrzycy;
– Raka piersi i jelit;
– Chorób zapalnych jelit;
– Chorób neurodegeneracyjnych;
– Zwalnia procesy starzenia się organizmu.
DLACZEGO DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA JEST ZDROWA
Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na zdrowie i spowalnia procesy starzenia dzięki zawartość wielu bioaktywnych substancji ochronnych takich jak: NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy i oliwek, orzechów oraz ryb, antyoksydanty: między innymi likopen występujący w pomidorach, resweratrol pochodzący z ciemnych winogron i wina, B-karoten oraz witaminy C i E z warzyw i owoców, jak również błonnik pokarmowy.
CO JEST PODSTAWĄ DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
1. NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE W DIECIE
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Znaleźć możemy je w niektórych produktach roślinnych i rybach. Doskonałym źródłem jest oliwa z oliwek bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ryby obfitujące w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, występujące również w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szczególności na układ krążenia, nerwowy i pokarmowy.
2. LIKOPEN
Likopen to antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Dieta bogata w likopen, zapobiega odkładaniu płytek miażdżycowych w naczyniach i obniża ciśnienie krwi. Wysokie spożycie likopenu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Likopen obniża również ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego, piersi czy raka prostaty. Głównym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory. Więcej jest go w pomidorach poddanych obróbce termicznej, dlatego warto przygotowywać jak najczęściej sosy pomidorowe. Likopen znajdziemy również w arbuzie, różowym grejpfrucie czy papai.
3. RESWERATROL
Resweratrol jest polifenolem posiadającym właściwości przeciwutleniające. Zapobiega powstaniu wolnych rodników, wspomaga zwalczanie stanów zapalnych, hamuje agregację płytek krwi, przez co wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Znajdziemy go w winogronach, czerwonym winie, ciemnych jagodach takich jak borówki, w surowym kakao.
4. B-KAROTEN
B-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne, skutecznie chroniąc skórę przed stresem oksydacyjnym powstającym podczas ekspozycji na słońce. B-karoten możemy znaleźć w pomarańczowych i zielonych warzywach oraz owocach, takich jak dynia, marchew, bataty, papryka czerwona, arbuz, morele, brzoskwinia, papaja czy sałata lub szpinak.
5. WITAMINA C
Obecna w sezonowych warzywach i owocach witamina C, posiada działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia. Bierze również udział w regeneracji innych antyoksydantów takich jak witamina E. Witamina C uczestniczy również w syntezie kolagenu przez co wpływa na wygląd skóry i kondycje kości. Warto pamiętać, że papryka i natka pietruszki to produkty bogate w witaminę C.
6. WITAMINA E
Witamina E ochroni komórki przed utlenianiem lipidów. Witamina E wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca. Wspomaga układ immunologiczny i wykazuje działanie antynowotworowe. Występuje w oliwie z oliwek i olejach roślinnych np. oleju słonecznikowym, a także orzechach, takich jak migdały, orzechy laskowe, włoskie czy ziemne.
7. BŁONNIK POKARMOWY
Dieta śródziemnomorska to w przeważającej części warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Wszystkie te produkty są bardzo dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny i ochronny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, w szczególności jelit i mikroflory jelitowej.
Warto, w ramach profilaktyki zdrowia, poznać śródziemnomorski sposób odżywiania i zastosować zasady tej diety na co dzień. Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i pozwala dłużej zachować młodości, czego dowodem są liczne badania naukowe. To jedna z najzdrowszych kuchni świata, warto więc czerpać z niej inspiracje, zwłaszcza że udowodniono, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego żyją dłużej.