Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy i dlaczego powinniśmy jeść produkty bogate w błonnik?

Udostępnij

Stare powiedzenie „jesteś tym, co jesz” niesie w sobie ważne przesłanie. Codziennie nasz organizm narażony jest na wiele czynników, które mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu, a także negatywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Chociaż nadal nie wiemy wszystkiego o procesach starzenia się, udowodniono, że istnieją składniki, które z dużym prawdopodobieństwem wpływają na nasze zdrowie. Jednym z nich jest błonnik pokarmowy.

Dlaczego powinniśmy jeść produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik pokarmowy pomagają nam utrzymać właściwą masę ciała. Ponadto zapobiegają zaparciom, oczyszczają nasze jelita z zalegających resztek pokarmowych, a także pośrednio wpływają na gospodarkę cholesterolu oraz cukrów w organizmie. Dodatkowo mogą działać profilaktycznie, chroniąc nasz organizm przed rozwojem nowotworów, ponieważ pomagają usuwać szkodliwe substancje z jelit i skracają ich kontakt ze śluzówką jelita, która to odpowiedzialna jest między innymi za wchłanianie substancji pokarmowych. Warto też wspomnieć, że spożycie błonnika zwiększa różnorodność mikroflory jelitowej.

W jakich produktach występuje błonnik

Błonnik możemy znaleźć:

  1. w warzywach
  2. owocach świeżych i suszonych np. figach, śliwkach, morelach
  3. orzechach
  4. pestkach np. dyni, nasionach słonecznika, siemieniu lnianym, nasionach chia
  5. zbożach – szczególnie w razowym pieczywie, otrębach
  6. nasionach roślin strączkowych
  7. kiełkach.

Ile błonnika powinniśmy spożywać

Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20-40 gramów. Nawet ze zdrowym składnikiem pokarmowym nie należy przesadzać, ponieważ nadmierne spożycie błonnika może przyczynić się do słabszego wchłaniania tłuszczów, witamin i minerałów czy też podrażniać jelita.

Zdrowa dieta bogata w błonnik jest bardzo ważna w zachowaniu zdrowia i młodości. Spożywając produkty bogate w błonnik powinniśmy pamiętać o piciu wody oraz o tym, że istnieją różne frakcje błonnika, dlatego ważne jest aby nasza dieta była jak najbardziej urozmaicona.  

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
0
Would love your thoughts, please comment.x