Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy i dlaczego powinniśmy jeść produkty bogate w błonnik?

Udostępnij

Stare powiedzenie „jesteś tym, co jesz” niesie w sobie ważne przesłanie. Codziennie nasz organizm narażony jest na wiele czynników, które mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu, a także negatywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Chociaż nadal nie wiemy wszystkiego o procesach starzenia się, udowodniono, że istnieją składniki, które z dużym prawdopodobieństwem wpływają na nasze zdrowie. Jednym z nich jest błonnik pokarmowy.

Dlaczego powinniśmy jeść produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik pokarmowy pomagają nam utrzymać właściwą masę ciała. Ponadto zapobiegają zaparciom, oczyszczają nasze jelita z zalegających resztek pokarmowych, a także pośrednio wpływają na gospodarkę cholesterolu oraz cukrów w organizmie. Dodatkowo mogą działać profilaktycznie, chroniąc nasz organizm przed rozwojem nowotworów, ponieważ pomagają usuwać szkodliwe substancje z jelit i skracają ich kontakt ze śluzówką jelita, która to odpowiedzialna jest między innymi za wchłanianie substancji pokarmowych. Warto też wspomnieć, że spożycie błonnika zwiększa różnorodność mikroflory jelitowej.

W jakich produktach występuje błonnik

Błonnik możemy znaleźć:

  1. w warzywach
  2. owocach świeżych i suszonych np. figach, śliwkach, morelach
  3. orzechach
  4. pestkach np. dyni, nasionach słonecznika, siemieniu lnianym, nasionach chia
  5. zbożach – szczególnie w razowym pieczywie, otrębach
  6. nasionach roślin strączkowych
  7. kiełkach.

Ile błonnika powinniśmy spożywać

Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20-40 gramów. Nawet ze zdrowym składnikiem pokarmowym nie należy przesadzać, ponieważ nadmierne spożycie błonnika może przyczynić się do słabszego wchłaniania tłuszczów, witamin i minerałów czy też podrażniać jelita.

Zdrowa dieta bogata w błonnik jest bardzo ważna w zachowaniu zdrowia i młodości. Spożywając produkty bogate w błonnik powinniśmy pamiętać o piciu wody oraz o tym, że istnieją różne frakcje błonnika, dlatego ważne jest aby nasza dieta była jak najbardziej urozmaicona.  

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
Poprzedni artykułJaka jest najzdrowsza dieta?
Następny artykułCzy cukier nas postarza?
0
Would love your thoughts, please comment.x