Czy cukier nas postarza?

Udostępnij

Codziennie nasz organizm narażony jest na wiele czynników, które mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu, a także negatywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Chociaż nadal nie wiemy wszystkiego o procesach starzenia się, udowodniono, że istnieją składniki, które z dużym prawdopodobieństwem wpływają na nasze zdrowie. W ostatnich latach dużo mówi się o postarzających właściwościach cukru.

Czy po zjedzeniu każdego ciastka czy cukierka robimy się starsi i co to są cząsteczki AGE?

Niestety, ale w tej teorii tkwi maleńkie ziarnko prawdy. Już na początku XX wieku francuski chemik i lekarz Louis Camille Millard opublikował wyniki badań nad reakcjami białek z cukrami. Proces ten zwany glikacją prowadzi do powstawania cząsteczek AGE (Advanced Glycation Endoproducts, czyli zaawansowanych produktów glikacji). Najprościej mówiąc im mamy wyższy poziom glukozy, tym mocniej oblepione są nią białka w naszym organizmie, a co za tym idzie, białka te są niszczone. W konsekwencji zostaje osłabiona elastyczność naszych tkanek budujących ścięgna, skórę czy naczynia krwionośne.

Dlaczego nadmiar cząsteczek AGE skraca życie?

W badaniach nad zwierzętami udowodniono, że duża koncentracja cząsteczek AGE w organizmie skraca długość życia i przyspiesza procesy starzenia się organizmu. Cząsteczki AGE mogą również nasilać procesy zapalne i powodować wytwarzanie wolnych rodników. Wysokie spożycie cukrów, w szczególności fruktozy i produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy może prowadzić do rozwoju insulinooporności i zaburzeń lipidowych, dlatego tak ważne jest czytanie składu na etykietach produktów, które kupujemy.

Co zrobić, gdy chcemy zjeść coś słodkiego?

Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór świeżych lub suszonych owoców zamiast ciastek czy cukierków. Dobrą alternatywą jest też czekolada z wysoką zawartością kakao, jednak tu warto przeczytać etykietą ze składem tego produktu. Ważne jest też zachowanie umiaru.

Zbyt duża ilość cukru w naszym organizmie nie boli. Na choroby związane ze spożywaniem zbyt dużej ilości cukrów pracujemy latami, wkładając na talerz produkty, które nam szkodzą. Jest jednak dobra wiadomość – to my możemy wpływać na sposób i jakość naszego żywienia. To od nas zależy styl życia, który wybieramy. W końcu każdy wie, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak podejmować dobre decyzje? Kluczowe wskazówki i narzędzia.

Podjęcie właściwej decyzji może być trudnym zadaniem, szczególnie gdy...

6 sposobów na to jak radzić sobie z krytyką

Krytyka nie jest łatwa do przyjęcia, nawet jeśli się...

12 faktów na temat ADHD

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób postrzega siebie samych...

Koszyczek pełen uroku: pomysły na piękne ozdoby wielkanocne

Piękne ozdoby do koszyczka wielkanocnego mogą całkowicie odmienić nawet...

Jak stres wpływa na rozwój dziecka?

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak nie bawić się z małym dzieckiem? Zachowania opiekuna, które mogą być źródłem strachu dziecka.

Czy wiesz, że mimo najlepszych chęci niektóre zachowania opiekunów,...
0
Would love your thoughts, please comment.x