Uwaga na ukrytą sól!

Udostępnij

Czy wiesz, do czego może prowadzić spożywanie zbyt dużej ilości soli? Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed nadmiarem sodu w diecie, ponieważ może prowadzić to do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych takich jak: nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, czy rak żołądka. Może też sprzyjać powstawaniu osteoporozy, kamicy nerkowej, ale i rozwoju otyłości i przewlekłego stanu zapalnego.

Kiedy tak naprawdę dostarczamy do organizmu sód? Przedewszystkim, korzystając z dużej ilości soli. Według badań średnie spożycie soli wynosi od 9 do nawet 12 gramów dziennie. Przy zaleceniu ograniczenia sodu do maksymalnie 2 g dziennie, czyli równowartości 5 g soli – oznaczałoby to, że co najmniej dwukrotnie przekraczamy zalecaną dawkę.

Ile soli dziennie możemy spożywać?

U osoby zdrowej zaleca się, aby dzienna dawka soli nie przekraczała 5 g. Gdzie ilość ta oznacza wszystkie jej źródła w diecie. Sól dostarczamy nie tylko poprzez samodzielne dodawanie jej do potraw. Wiele gotowych produktów posiada ją po prostu w swoim składzie. Szacuje się, że nawet 80% soli w naszej diecie pochodzi właśnie z przetworzonych produktów spożywczych. Gdzie znajdziemy jej najwięcej? W takich produktach jak chipsy, paluszki, różnego rodzaju przetwory mięsne, czy wędzone ryby. Warto też pamiętać o tym, że sól możemy znaleźć też w produktach, które uznajemy za zdrowe. Przykładem może być kapusta kiszona lub pieczywo razowe. Co ciekawe, sól w niedużych ilościach znajduje się również w produktach słodkich.

Jak ograniczyć spożywanie sodu w diecie?

Jeśli zależy Ci na tym, aby ograniczyć dzienne spożycie soli, to w pierwszej kolejności postaraj się zmniejszyć spożycie produktów przetworzonych o wysokiej zawartości soli. Będą to wszystkie produkty wędzone, konserwy, wędliny, gotowe dania, żywność typu fast-food oraz słone przekąski. Staraj się wybierać produkty świeże i nieprzetworzone. Jednocześnie dbaj o to, aby sprawdzać skład produktów zdrowych takich jak kiszonki, czy hummus. Pamiętaj o tym, że sód może znaleźć się w każdym produkcie. Właśnie dlatego tak ważne jest czytanie etykiet.

Gotując, dbaj o to, by posiłki przyprawiać za pomocą naturalnych ziół. Uważaj na gotowe mieszanki przypraw, które bardzo często zawierają dużo soli i cukru w swoim składzie. Najlepiej sprawdzą się przyprawy takie jak: oregano, bazylia, tymianek, imbir, pietruszka, czosnek, kurkuma, carry, pieprz, papryka, czy cynamon. Naturalne ziła nie tylko pozwolą zastąpić sól, ale i zawierają w sobie wiele zdrowych składników.

Jeśli potrawy doprawiane ziołami Ci nie smakują, postaraj się po prostu stopniowo zmniejszać ilość używanej soli, a z czasem zobaczysz, że nie będzie Ci już potrzebna!

 


  • Jarosz M. Normy Żywienia Dla Populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia, 2017
  • Guideline: Sodium intake for adults and children, Geneva, World Health Organization, 2012

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Koszyczek pełen uroku: pomysły na piękne ozdoby wielkanocne

Piękne ozdoby do koszyczka wielkanocnego mogą całkowicie odmienić nawet...

Jak stres wpływa na rozwój dziecka?

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak nie bawić się z małym dzieckiem? Zachowania opiekuna, które mogą być źródłem strachu dziecka.

Czy wiesz, że mimo najlepszych chęci niektóre zachowania opiekunów,...

Jak wczesne doświadczenia z dzieciństwa wpływają na funkcjonowanie w dorosłym życiu? Style przywiązania.

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak budować pewność siebie?

Czy zdarzyło Ci się myśleć, że większość osób wokół...

Kto powinien płacić w restauracji?

Każdy z nas nie raz zadawał sobie pytanie, kto...
0
Would love your thoughts, please comment.x