Kalendarz sezonowych warzyw i owoców – marzec

Udostępnij

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów. 

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w marcu?

Różnica pomiędzy listą warzyw i owoców pomiędzy styczniem, lutym, a marcem jest niestety nadal niewielka. Na ogół kończą się już zapasy dynii, ale jeżeli uda nam się ją kupić, to warto o niej pamiętać. Za to na naszych talerzach nadal może gościć roszponka. Jest to roślina, która najlepiej rośnie w niskich temperaturach. W kwietniu czy maju zaczyna kwitnąć i staje się niesmaczna. Po przemarznięciu w naszej kuchni może zagościć śliwa tarnina. Jest to bardzo ciekawy i zdrowy owoc. O niektórych jej właściwościach opowiem pod wykazem sezonowych owoców i warzyw.

Oto lista owoców i warzyw na marzec:

  • marchew
  • buraki
  • pietruszka – korzeń
  • pasternak
  • czarna rzepa
  • seler – korzeń
  • czosnek
  • cebula
  • por
  • kalarepa
  • śliwa tarnina *
  • brukiew
  • rzodkiew
  • skorzonera
  • ziemniaki
  • topinambur
  • kapusta
  • roszponka
  • brukselka
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • gruszki
  • jabłka

*Po przemarznięciu śliwa-tarnina traci swój bardzo kwaśny smak. W marcu można wykorzystać ją do przygotowania kompotów, soków, a także nalewek (tarniówka). Tarninę możemy też spożywać w formie suszonych owoców. Ma ponoć wiele właściwości zdrowotnych i od najdawniejszych czasów wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na duże ilości polifenoli, witaminy C, E i soli mineralnych. Owoce tarniny mogą być pomocne w leczeniu nieżytów żołądka i jelit, szczególnie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, a także w profilaktyce miażdżycy, regulacji gospodarki lipidowej, zawału serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Ze względu na silne właściwości oksydacyjne tarnina może być wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej. Nie zaleca się spożywania tarniny w okresie ciąży i laktacji. W przypadku wątpliwości warto zawsze zapytać lekarza. Po więcej informacji można sięgnąć do książki: Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.,: Fitoterapia i leki roślinne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014 r.

Podsumowując warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. 

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

10 powodów, dla których warto ćwiczyć jogę?

W dzisiejszych czasach, w dobie szybkiego tempa życia i...

Chodnik – idealny dodatek do wnetrza

Estetyczne wizualnie, a jednocześnie niesamowicie praktyczne chodniki dywanowe będą...

Jak rozwijać u dzieci motorykę dużą poprzez codzienne czynności?

Rozwój ogólny dziecka to bardzo złożony, wieloetapowy i skomplikowany...

Jak przygotować się do karmienia piersią?

Wkrótce zostaniesz mamą? Narodziny bobasa to bez wątpienia prawdziwa...

Jak odpowiednio zadbać o swoje zdrowie?

W dzisiejszych czasach nasze tempo życia jest bardzo szybkie....

Przeziębienie – czy mogę biegać?

Niestety poranki i wieczory nadal są bardzo zimne. Wciąż...
0
Would love your thoughts, please comment.x