Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.
Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w marcu?
Różnica pomiędzy listą warzyw i owoców pomiędzy styczniem, lutym, a marcem jest niestety nadal niewielka. Na ogół kończą się już zapasy dynii, ale jeżeli uda nam się ją kupić, to warto o niej pamiętać. Za to na naszych talerzach nadal może gościć roszponka. Jest to roślina, która najlepiej rośnie w niskich temperaturach. W kwietniu czy maju zaczyna kwitnąć i staje się niesmaczna. Po przemarznięciu w naszej kuchni może zagościć śliwa tarnina. Jest to bardzo ciekawy i zdrowy owoc. O niektórych jej właściwościach opowiem pod wykazem sezonowych owoców i warzyw.
Oto lista owoców i warzyw na marzec:
- marchew
- buraki
- pietruszka – korzeń
- pasternak
- czarna rzepa
- seler – korzeń
- czosnek
- cebula
- por
- kalarepa
- śliwa tarnina *
- brukiew
- rzodkiew
- skorzonera
- ziemniaki
- topinambur
- kapusta
- roszponka
- brukselka
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- gruszki
- jabłka
*Po przemarznięciu śliwa-tarnina traci swój bardzo kwaśny smak. W marcu można wykorzystać ją do przygotowania kompotów, soków, a także nalewek (tarniówka). Tarninę możemy też spożywać w formie suszonych owoców. Ma ponoć wiele właściwości zdrowotnych i od najdawniejszych czasów wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na duże ilości polifenoli, witaminy C, E i soli mineralnych. Owoce tarniny mogą być pomocne w leczeniu nieżytów żołądka i jelit, szczególnie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, a także w profilaktyce miażdżycy, regulacji gospodarki lipidowej, zawału serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Ze względu na silne właściwości oksydacyjne tarnina może być wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej. Nie zaleca się spożywania tarniny w okresie ciąży i laktacji. W przypadku wątpliwości warto zawsze zapytać lekarza. Po więcej informacji można sięgnąć do książki: Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.,: Fitoterapia i leki roślinne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014 r.
Podsumowując warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak.