Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w maju? Kalendarz sezonowy.

Udostępnij

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów. 

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w maju?

Oto lista owoców i warzyw sezonowych w maju:

  • marchew
  • buraki
  • pietruszka
  • pasternak
  • czarna rzepa
  • seler
  • czosnek
  • cebula
  • śliwa tarnina *
  • kapusta
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • gruszki
  • jabłka
  • rzodkiewka
  • szparagi
  • cebula dymka
  • czarny bez
  • szczypiorka
  • natka pietruszki
  • sałaty
  • rabarbar
  • rukola
  • szpinak
  • botwinka
  • szczaw
  • zielony groszek

*Po przemarznięciu śliwa-tarnina traci swój bardzo kwaśny smak. Jej owoce warto wykorzystać  do przygotowania kompotów, soków, a także nalewek (tarniówka). Tarninę możemy też spożywać w formie suszonych owoców. Ma ponoć wiele właściwości zdrowotnych i od najdawniejszych czasów wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na duże ilości polifenoli, witaminy C, E i soli mineralnych. Owoce tarniny mogą być pomocne w leczeniu nieżytów żołądka i jelit, szczególnie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, a także w profilaktyce miażdżycy, regulacji gospodarki lipidowej, zawału serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Ze względu na silne właściwości oksydacyjne tarnina może być wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej. Nie zaleca się spożywania tarniny w okresie ciąży i laktacji. W przypadku wątpliwości warto zawsze zapytać lekarza. Po więcej informacji można sięgnąć do książki: Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.,: Fitoterapia i leki roślinne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014 r.

Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. 

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Czym jest ADHD i czy może mieć coś wspólnego z dietą?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób spostrzega siebie samych...

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw – sierpień

Lato w pełni, a wraz z nim bogactwo darów...

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw w lipcu

Lipiec to wymarzony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i...

Jak urządzić małe mieszkanie?

Optymalne urządzenie małego mieszkania może wydawać się sporym wyzwaniem....

Jak skutecznie uczyć dzieci rozwiązywać problemy?

Pierwszymi nauczycielami dziecka są zazwyczaj rodzice, a nauka odbywa...

Sprawdzone pomysły na to, jak zorganizować garderobę i zaoszczędzić czas

Posiadanie dobrze zorganizowanej garderoby jest kluczem do codziennego oszczędzania...
0
Would love your thoughts, please comment.x