Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.
Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w styczniu?
Oto lista:
- marchew
- buraki
- pietruszka – korzeń
- pasternak
- czarna rzepa
- seler – korzeń
- czosnek
- cebula
- por
- kalarepa
- brukiew
- rzodkiew
- ziemniaki
- topinambur
- kapusta
- dynia
- cykoria
- brukselka
- endywia
- jarmuż
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- gruszki
- jabłka
Spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak.