Ściereczki kuchenne to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Korzystamy z nich podczas wielu prac kuchennych. Są niezastąpione do wycierania blatów, kuchenki, szafek czy naczyń. Niestety szybko osadzają się na nich różnego rodzaju zabrudzenia, a to prowadzi do sytuacji, w której stają się doskonałym siedliskiem do rozwoju bakterii i wirusów.
Oto kilka prostych rad jak dbać o ściereczki kuchenne:
- Przede wszystkim należy prać je regularnie. Powinniśmy to robić przynajmniej co kilka dni. Trzeba pamiętać o tym, aby temperatura prania nie była niższa niż 60 stopni Celsjusza. Dzięki praniu w wysokich temperaturach pozbędziemy się z nich groźnych bakterii.
- Jeżeli ściereczki brzydko pachną warto przed praniem wypłukać je w wodzie z octem lub spryskać je roztworem octu z wodą w proporcji 50% octu i 50% wody. Po spryskaniu warto pozostawić je na kilka minut i następnie wyprać w temperaturze 60 stopni Celsjusza.
- Innym skutecznym środkiem jest np. soda oczyszczona o znakomitych właściwościach dezynfekujących. Wystarczy, że do miski z wodą wsypiemy kilka łyżek tego produktu oraz wlejemy odrobinę ulubionego olejku zapachowego. Następnie w takim roztworze zanurzamy ścierki na kilkanaście minut i po upływie tego czasu pierzemy je w pralce. Na koniec musimy pamiętać o ich dokładnym wysuszeniu.
- Ściereczki po każdym użyciu powinny być rozwieszone, aby mogły swobodnie wysychać.
- Wilgotne ścierki po użyciu można przepłukać w zimnej wodzie a następnie je rozwiesić. Zimna woda spowolni proces namnażania się niepożądanych mikroorganizmów.
- Do bardzo brudnych powierzchni warto użyć najpierw ręcznika papierowego, a następnie ściereczki.
Na koniec jeszcze jedna ważna informacja: kilka razy w roku warto wymienić ścierkę na zupełnie nową. Wykorzystanie powyższych patentów ułatwia dbanie o porządek w kuchni i ma istotne znaczenie nie tylko dla naszego komfortu, ale również zdrowia.