Grejpfrut i jego właściwości

Udostępnij

Jedzenie owoców niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Im częściej goszczą w naszym jadłospisie, tym lepiej dla naszego organizmu. Jednym z owoców, który warto wprowadzić do diety jest grejpfrut. Cytrus ten jest niskokaloryczny. Ma orzeźwiający i lekko gorzki smak. Doskonale nawadnia nasz organizm, ponieważ woda stanowi około 90 procent masy grejpfruta. W dodatku owoc ten to prawdziwa bomba minerałowo-witaminowa

Dlaczego warto jeść grejpfruta?

Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu i likopenu dzięki czemu wzmacnia naszą odporność i może mieć działanie antynowotworowe. Ma korzystny wpływ na serce, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, co przeciwdziała powstawaniu miażdżycy. Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu spożywaj grejpfruty z błonkami – zwierają one błonnik. Grejpfrut to także skarbnica minerałów takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk czy miedź.

Grejpfrut owocem dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę

Jest to owoc niskokaloryczny. W 100g ma tylko 40 kcal. Przyśpiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tłuszczów, wspomagając oczyszczanie organizmu. Opóźnia też proces starzenia się organizmu i poprawia urodę. Ma niski indeks glikemiczny IG=20, więc może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.

Jak wybrać grejpfruta?

Kupując grejpfruty powinniśmy wybierać te owoce, które mają intensywny kolor – będą bogatsze w witaminy i składniki odżywcze. Im większe i cięższe tym będą bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce (te z wystającymi maja grubą skórę i mało soku). Przed obieraniem grejpfruta należy dokładnie go umyć.

Jak jeść grejpfruty?

Możemy przekrajać je na pół i wyjadać miąższ za pomocą łyżeczki. Możemy też obrać go i pokroić tak, aby pozbyć się błonek lub przygotować z niego zdrowy sok. Jeżeli zamierzamy wycisnąć z niego sok przed przekrojeniem warto rolować owoc po blacie, ponieważ może to pozytywnie wpłynąć na wypuszczenie soku.  Sok możemy uzyskać wykorzystując wyciskarkę  lub  sokowirówkę.

Czy każdy może jeść grejpfruta?

Jeśli przyjmujesz leki uważaj, ponieważ sok z tego owocu ma dużo związków wchodzących w interakcje z niektórymi składnikami leków szczególnie  z grupy statyn, leków przeciwlękowych, przeciwarytmicznych, obniżających ciśnienie krwi czy immunosupresyjnych. Najlepiej w ciągu 4h przed i po spożyciu leku nie pić soku ani nie jeść owocu. Mówi się, że  związki zawarte w grejpfrucie potrafią podnieść stężenie leków nawet do 15%! Osoby, które są w trakcie leczenia zębów, też powinny na niego uważać, ponieważ sok może powodować nadwrażliwość.

Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem tego owocu. Czy pijecie tylko soki, czy dodajecie go też do innych potraw?

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x