Czym jest indeks glikemiczny?

Udostępnij

Jeśli śledzicie mojego bloga na bieżąco lub już wcześniej spotkaliście się z problemem insulinooporności, z pewnością słyszeliście już coś na temat diety o niskim IG. Dziś chciałabym Wam wyjaśnić, czym jest indeks glikemiczny oraz jaki ma wpływ na to, co dzieje się w naszym organizmie po zjedzeniu produktów o wysokim IG.

Indeks glikemiczny to tak naprawdę temat bez dna. Szukając informacji na jego temat, przejrzałam wiele polskich i zagranicznych publikacji. I choć nie mam jeszcze papieru dietetyka, postaram się wytłumaczyć Wam w możliwie najprostszy sposób, co to tak naprawdę jest. Chcąc nie chcąc ta tematyka jest mi teraz bardzo bliska.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny ma wpływ na to, w jaki sposób po zjedzonym posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Im wyższy IG produktu, tym wyższy skok poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Gwałtowne przyrosty poziomu glukozy we krwi są zwyczajnie niewskazane. Trzustka musi mocniej pracować, aby wyprodukować odpowiednią ilość insuliny tylko po to, żeby zbić cukier do normalnego poziomu.

Właśnie dlatego osoby, które mają insulinooporność, powinny unikać jedzenia o wysokim IG. Ich trzustka musi się znacznie bardziej napracować. To może doprowadzić do przemęczenia, które spowoduje nieprawidłową pracę, w konsekwencji prowadząc do cukrzycy.

Jak sprawdzać indeks glikemiczny?

Informację o indeksie glikemicznym poszczególnych produktów można znaleźć w tabelach na stronach internetowych. Pojawiła się też coraz więcej aplikacji, które można pobrać na telefon i tam w prosty sposób wyszukiwać informację na temat IG. Przede wszystkim wyróżnia się 3 grupy produktów. Produkty z niskim indeksem glikemicznym do wartości 40, ze średnim indeksem glikemicznym o wartości  powyżej 40 oraz wysokim indeksem glikemicznym o wartości ponad 60.

Prawda jest taka, że na indeks glikemiczny powinni zwracać uwagę wszyscy, nie tylko osoby, które mają insulinooporność lub cukrzycę. Szybkie skoki i spadki glukozy we krwi prowadzą do  napadów głodu i ochoty na słodkie. Wysoki poziom glukozy we krwi dla nikogo nie jest zdrowy.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x