Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Udostępnij

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w Polsce. Często nazywana napojem młodości. Ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Jakie składniki zawiera i czemu picie przynosi same korzyści? Chińczycy od lat stosowali ją w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości czy rozstrojów żołądka.

Zielona herbata jest wytwarzana z liści herbaty chińskiej poprzez poddanie ich specjalnej obróbce. Według prowadzonych od lat badań picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz niektóre odmiany raka. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas oraz cynk. Znajdziemy w niej wiele witamin: A, B, B2, C, E i K. Stwierdzono też, że picie jej przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zapobiega otyłości oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Mimo pozytywnego działania na organizm nie jest ona polecana osobom narażonym na anemię, małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską, również powinieneś jej unikać, ponieważ zawarte w niej flawonoidy mogą zaburzyć wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy przesadzać z jej dziennym spożyciem, ponieważ zawiera teinę, która działa pobudzająco na organizm.

Przygotowując ją w domu, musimy zastosować się do pewnych zasad, aby w pełni wykorzystać jej walory. Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka. Temperatura parzenia w zależności od rodzaju zielonej herbaty waha się w przedziale od 80 do 90 °C, a czas parzenia od 2 do 3 minut. Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie skutkować będzie gorzkim smakiem. Najniższa temperatura parzenia to od 60 do 65 °C przy czasie nie krótszym niż 2 minuty.

Co zrobić, jeśli nie odpowiada Ci smak zielonej herbaty?

– Jeśli jest zbyt mocna, spróbuj rozcieńczyć ją ciepłą wodą.
– Skróć czas parzenia, aby uniknąć gorzkiego smaku.
– Dodaj do filiżanki plasterek cytryny lub odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, ale już po zaparzeniu herbaty.
– Dodaj kilka listków świeżej mięty.
– Do słodzenia zielonej herbaty używaj soku z granatu, ekstraktu waniliowego lub miodu.
– Dodaj do niej smakowe syropy, ale tu zwróć uwagę na kaloryczność.

Ciekawostka: Według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu w temperaturze około 90 stopni należy herbatę wylać i wypić dopiero tą parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Twierdzą, że pierwsze zaparzanie obmywa liście z toksyn.

Jak często pijecie zieloną herbatę? Jeśli decydujecie się na jej zakup, wybieracie zwykłą, czy smakową?

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x