Olej z pestek malin – kiedy warto go stosować?

Udostępnij

Naturalne oleje cieszą się coraz większą popularnością. Wpływ na to ma coraz większa wiedza na temat sztucznie wytwarzanych składników i ich negatywnego wpływu na nasze zdrowie. A jak wygląda ta kwestia w przypadku oleju z pestek malin? Czy warto go stosować?

Olej z pestek malin wytwarza się podczas tłoczenia nasion na zimno. Najpierw zbiera się maliny, potem je rozdrabnia, a następie rozpoczyna tłoczenie, aby na koniec przefiltrować powstały olej. Dlaczego wykonuje się to właśnie taką metodą? Tłoczenie na zimno sprawia, że otrzymuje się olej o największej wartości. Wpływ wysokich temperatur na proces mógłby obniżyć zawartość cennych substancji w produkcie. Dodatkowo wytwarzając olej z malin, nie stosuje się rozpuszczalników chemicznych i nie poddaje go rafinacji, czyli oczyszczaniu, które usuwa substancje aktywne.

Dlaczego warto stosować olejek z malin?

Przede wszystkim naturalny olejek malinowy jest świetnym źródłem kwasów nienasyconych Omega 3 i Omega 6. Dodatkowo może pochwalić się też obecnością karotenoidów, takoferoli oraz kwasu elagowego. Można stosować go samodzielnie i bezpośrednio na skórę, albo łączyć go z innymi kosmetykami. Bardzo szybko się wchłania i powinno przechowywać się go w lodówce. Z najważniejszych właściwości olejek z pestek malin może pochwalić się: ochronnym działaniem przed promieniowaniem UVA i UVB, działaniem przeciwnowotworowym oraz antyoksydacyjnym. Potrafi zregenerować podrażnioną skórę i działa przeciwzapalnie. Co ważne uspokaja wrażliwą i alergiczną cerę, jednocześnie nawilżając i ujędrniając. Zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych i zwęża pory skóry.

Olejek malinowy nadaje się praktycznie do każdego rodzaju skóry, ale najczęściej poleca się go do cery wrażliwej, dojrzałej, alergicznej oraz trądzikowej.

Olejek z pestek malin – jak stosować?

Olejek z malin można stosować na różne sposoby. Na przykład jako naturalny filtr UV na twarz i włosy. Może też być stosowany jako serum na noc lub zamiast kremu pod oczy. W razie potrzeby zawsze można go dodać do kremu pielęgnacyjnego, aby wzbogacić jego skład, lub zastosować jako olej na włosy, czy jako zabezpieczenie końcówek włosów. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do oleju do masażu oraz jako olejek do kąpieli. Można dodać go też do naturalnego, domowego peelingu. Należy pamiętać tylko o tym, aby olejek malinowy aplikować na wilgotną skórę, co ograniczy jej wysuszanie i pozwoli nacieszyć się jego zaletami.

Olejek malinowy ma wiele zalet, dlatego warto posiadać go w swojej kosmetyczce.

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x