Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Udostępnij

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa lub  zboże inków jest idealnym wyborem dla osób, które szukają zdrowych i pożywnych alternatyw dla ryżu czy kaszy. Warto włączyć ją do swojej diety jako dodatek do posiłków lub jako główny składnik potrawy. Można ją przygotować na wiele sposobów, na przykład jako bazę do sałatki, jako dodatek do zupy czy drugiego dania. Poniżej znajdziesz kilka powodów, dla których warto jeść komosę ryżową.

Komosa ryżowa bogatym źródłem białka

Komosa ryżowa jest doskonałym roślinnym źródłem białka. Jako jedna z nielicznych roślin,  zawiera w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest ważne dla budowy i utrzymania tkanki mięśniowej, a także jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki temu Quinoa powinna być częstym produktem na talerzach wegetarian.

Quinoa jest źródłem zdrowych tłuszczów

Komosa ryżowa zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w tym kwasy omega – 3 i omega – 6, które są korzystne dla zdrowia serca i pomagają regulować poziom złego cholesterolu.

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin

Komosa ryżowa jest źródłem magnezu, fosforu, potasu, selenu, miedzi, manganu i wapnia, które są ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.

W tym pseudozbożu możemy znaleźć pokaźne ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz witaminy E.

Quinoa – indeks glikemiczny i wartość kaloryczna

Quinoa ma niski indeks glikemiczny IG=35 – wartość ta dotyczy ziaren ugotowanych.

W 100 gramach ugotowanej komosy mamy około 120 kcal. Dzięki tym wartościom komosa idealnie nadaje się do włączenia do diety dla osób, które się odchudzają.

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem błonnika, co pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny i regulować poziom cukru we krwi. Zawiera kwasy fenolowe, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Polifenole obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby neurogenne, poprzez obniżanie stresu oksydacyjnego, hamując działanie wolnych rodników w organizmie.

Komosa ryżowa jest łatwa w przygotowaniu

Komosa ryżowa jest łatwa w przygotowaniu i może być dodana do wielu różnych potraw, takich jak sałatki, zupy, gulasze, a nawet jako dodatek do deserów.

Quinoa nie zawiera glutenu

Warto pamiętać, że komosa ryżowa jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją dobrym wyborem dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Podsumowując, komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych i błonnika. Jest łatwa w przygotowaniu i jest dobrym wyborem dla osób szukających zdrowych i pożywnych alternatyw dla ryżu czy kaszy. Dodanie komosy ryżowej do swojej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i poprawić ogólne samopoczucie.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak bez stresu przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia?

Chyba każdy z nas chciałby, żeby okres świąteczny był...

Jak radzić sobie z jesienną chandrą?

Wczesna jesień to piękna pora roku, pełna kolorowych liści...

Prawo do wolności wypowiedzi. Gdzie przebiega granica? 

Jakiś czas temu w sieci natknęłam się na artykuł,...

Psychika pracowników – nowe wyzwania dla firm

Dynamiczne zmiany w środowisku pracy odciskają swoje piętno na...

Jak obniżyć poziom lęku? Sprawdzone ćwiczenia techniki

W dzisiejszym, pełnym wyzwań świecie, lęk staje się coraz...

Jak dbać o zdrowie w okresie menopauzy? -Naturalne metody na poprawę samopoczucia

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, związany z...
0
Would love your thoughts, please comment.x