Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.
Czerwiec to mój ulubiony miesiąc pod kątem dostępności warzyw i owoców. Przez cały rok czekam na truskawki, czereśnie i inne owoce jagodowe, które są niezwykle cennymi składnikami w naszej diecie.
Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w czerwcu?
Oto lista owoców i warzyw sezonowych w czerwcu:
- marchew
- buraki
- pietruszka
- pasternak
- seler naciowy
- seler korzeń
- czosnek
- cebula
- kapusta
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- rzodkiewka
- rzodkiew
- szparagi
- cebula dymka
- czarny bez
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sałaty
- rabarbar
- rukola
- szpinak
- botwinka (boćwina)
- szczaw
- zielony groszek
- kalafior
- por
- kalarepa
- agrest
- czeremcha
- czarna jagoda
- porzeczka
- truskawki
- czereśnie
- wiśnie
- morwa biała i czarna
Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. Cieszmy się czerwcowymi darami natury.