Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów.
Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w kwietniu?
Różnica pomiędzy listą warzyw i owoców pomiędzy zimowymi miesiącami a kwietniem zaczyna być zauważalna, ponieważ poza warzywami i owocami, które przechowywane były w zimowej spiżarni, pojawiają się nowalijki. Na naszych talerzach nadal może gościć roszponka, ponieważ jest to roślina, która najlepiej rośnie w niskich temperaturach. Nadal możemy skorzystać ze śliwy tarniny, która jest bardzo ciekawym i zdrowym owocem.
Oto lista owoców i warzyw na marzec:
1. Sezonowe nowalijki:
- roszponka
- szparagi
- botwinka
- cebula dymka
- rzodkiewka
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sałata
- rabarbar
- śliwa tarnina *
2. Ze spiżarni:
- marchew
- buraki
- pietruszka-korzeń
- pasternak
- czarna rzepa
- seler-korzeń
- czosnek
- cebula
- por
- brukiew
- rzodkiew
- ziemniaki
- topinambur
- kapusta
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- gruszki
- jabłka
*Po przemarznięciu śliwa-tarnina traci swój bardzo kwaśny smak. W marcu można wykorzystać ją do przygotowania kompotów, soków, a także nalewek (tarniówka). Tarninę możemy też spożywać w formie suszonych owoców. Ma ponoć wiele właściwości zdrowotnych i od najdawniejszych czasów wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na duże ilości polifenoli, witaminy C, E i soli mineralnych. Owoce tarniny mogą być pomocne w leczeniu nieżytów żołądka i jelit, szczególnie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, a także w profilaktyce miażdżycy, regulacji gospodarki lipidowej, zawału serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Ze względu na silne właściwości oksydacyjne tarnina może być wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej. Nie zaleca się spożywania tarniny w okresie ciąży i laktacji. W przypadku wątpliwości warto zawsze zapytać lekarza.
Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak.