Kalendarz sezonowych warzyw i owoców na kwiecień

Udostępnij

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga określić, które owoce i warzywa są dostępne w danym momencie w sezonie w naszym regionie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kupowanie sezonowych produktów ma wiele korzyści, takich jak niższe ceny, większa dostępność i zdecydowanie lepsza jakość produktów. 

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w kwietniu?

Różnica pomiędzy listą warzyw i owoców pomiędzy zimowymi miesiącami a kwietniem  zaczyna być zauważalna, ponieważ poza warzywami i owocami, które przechowywane były w zimowej spiżarni, pojawiają się nowalijki. Na naszych talerzach nadal może gościć roszponka, ponieważ jest to roślina, która najlepiej rośnie w niskich temperaturach.  Nadal możemy skorzystać ze śliwy tarniny, która  jest bardzo ciekawym i zdrowym owocem.

Oto lista owoców i warzyw na marzec:

1. Sezonowe nowalijki:

  • roszponka
  • szparagi
  • botwinka
  • cebula dymka
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sałata
  • rabarbar
  • śliwa tarnina *

2. Ze spiżarni:

  • marchew
  • buraki
  • pietruszka-korzeń
  • pasternak
  • czarna rzepa
  • seler-korzeń
  • czosnek
  • cebula
  • por
  • brukiew
  • rzodkiew
  • ziemniaki
  • topinambur
  • kapusta
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • gruszki
  • jabłka

*Po przemarznięciu śliwa-tarnina traci swój bardzo kwaśny smak. W marcu można wykorzystać ją do przygotowania kompotów, soków, a także nalewek (tarniówka). Tarninę możemy też spożywać w formie suszonych owoców. Ma ponoć wiele właściwości zdrowotnych i od najdawniejszych czasów wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na duże ilości polifenoli, witaminy C, E i soli mineralnych. Owoce tarniny mogą być pomocne w leczeniu nieżytów żołądka i jelit, szczególnie w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, a także w profilaktyce miażdżycy, regulacji gospodarki lipidowej, zawału serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Ze względu na silne właściwości oksydacyjne tarnina może być wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej. Nie zaleca się spożywania tarniny w okresie ciąży i laktacji. W przypadku wątpliwości warto zawsze zapytać lekarza.

Podsumowując, warto wiedzieć, że spożywanie warzyw i owoców zgodnie z ich sezonowością ma duże znaczenie, ponieważ nie muszą one przechodzić długiej drogi od zerwania, poprzez sklepową półkę, aż do momentu, w którym będą mogły trafić do naszej kuchni. Dzięki temu zachowują większość cennych właściwości. Wyhodowane w sezonie miały szansę wyrosnąć w najbardziej sprzyjających warunkach i nabrać pełni smaku. Nie potrzebowały też dużej ilości nawozów sztucznych. Brzmi przekonująco? Dla mnie tak. 

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Jak poznać nowych ludzi i zbudować trwałe relacje?

Człowiek jako istota społeczna potrzebuje innych ludzi, aby czuć...

Jakie warzywa i owoce powinny gościć na naszym stole w maju? Kalendarz sezonowy.

Kalendarz sezonowych owoców i warzyw to narzędzie, które pomaga...

Jak zacząć malować? Poradnik dla początkujących

Malowanie to wspaniałe hobby, które pozwala na twórcze wyrażanie...

Jak zdrowo grillować?

Na pewno nie raz spotkałaś/spotkałeś się z informacją, że...

Sześć trików, dzięki którym twoje mieszkanie będzie zawsze czyste i zadbane

Czystość w naszym domu jest ważna zarówno dla naszego...

Poradnik dla introwertyków: jak radzić sobie w towarzystwie?

Dla niektórych ludzi spędzanie czasu w towarzystwie innych osób...
0
Would love your thoughts, please comment.x