Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż cukier?

Udostępnij

Jeśli należycie do grupy osób, które w trakcie zakupów nowych produktów zaglądają do ich składu, z pewnością przekonaliście się już, jak producenci żywności starają się ukryć w składzie cukry wolne. Znajdziemy je pod dziesiątkami różnych nazw i oznaczeń. Jednym z nich jest właśnie syrop glukozowo-fruktozowy. Mówi się, że jego wpływ na zdrowie jest znacznie gorszy niż białego cukru. Podaje się go jako główną przyczynę otyłości i cukrzycy. Czy rzeczywiście tak jest?

Syrop glukozowo-fruktozowy wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej. Wykorzystuje się go jako środek słodzący. Koszt jego produkcji jest znacznie niższy niż białego cukru, a w dodatku jest on znacznie wydajniejszy i atrakcyjny sensorycznie dla konsumenta. To wszystko sprawia, że producenci żywności tak chętnie po niego sięgają.

Syrop glukozow-fruktozowy czy cukier?

Syrop glukozowo-fruktozowy to mieszanka dwóch jednocukrów: glukozy i fruktozy, której zawartość waha się do 42 do 55%. Cukier biały, czyli sacharoza to dwucukier, który składa się z połączonej glukozy i fruktozy w proporcji 1:1.

W obu przypadkach do naszego organizmu dostarczamy glukozę i fruktozę. Czym się różnią? W przypadku cukru glukoza i fruktoza są w sacharozie połączone, a po spożyciu enzym sacharaza rozdziela je. Największa różnica pomiędzy tymi cukrami występuje w ilości zawartej fruktozy. Syrop w najlepszej wersji, czyli 55% zawartości będzie miał jedynie 5 g fruktozy na 100 g więcej niż cukier.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż cukier?

Pomimo niewielkich różnic, cukier i syrop glukozowo-fruktozowy to bardzo podobne substancje, a ich wpływ na proces odchudzania, sytość, czy odpowiedź hormonalną będzie taki sam. W obu przypadkach nadmierne spożycie może prowadzić do nadwagi i otyłości, próchnicy, czy senności.

Cukier wcale nie jest ani lepszy, ani gorszy od syropu glukozowo-fruktozowego. Obie te substancje należą go grupy cukrów wolnych, których ilość powinniśmy ograniczyć w naszej diecie.


  • Instytut Żywności I Żywienia, Normy żywienia dla populacji Polski, 2017.
  • Guideline: Sugars intake for adults and children, World Health Organization; 2015.
  • Joshua Lowndes, Diana Kawiecki, Sabrina Pardo, Von Nguyen, Kathleen J Melanson, Zhiping Yu, James M Rippe, The effects of four hypocaloric diets containing different levels of sucrose or high fructose corn syrup on weight loss and related parameters, Nutrition Journal, 2012.
  • Pablo Monsivais, Martine M Perrigue, Adam Drewnowski; Sugars and satiety: does the type of sweetener make a difference?, The American Journal of Clinical Nutrition, 2007.

Popularne wpisy

Treści znajdujące się w niniejszej witrynie nie stanowią opinii prawnych,
medycznych ani jakichkolwiek porad terapeutycznych, dietetycznych, prawnych
i innych, nie mogą więc być podstawą do podejmowania
decyzji bez konsultacji ze specjalistą w danej dziedzinie. Czytaj dalej.

Related Posts

Polecane

Koszyczek pełen uroku: pomysły na piękne ozdoby wielkanocne

Piękne ozdoby do koszyczka wielkanocnego mogą całkowicie odmienić nawet...

Jak stres wpływa na rozwój dziecka?

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak nie bawić się z małym dzieckiem? Zachowania opiekuna, które mogą być źródłem strachu dziecka.

Czy wiesz, że mimo najlepszych chęci niektóre zachowania opiekunów,...

Jak wczesne doświadczenia z dzieciństwa wpływają na funkcjonowanie w dorosłym życiu? Style przywiązania.

Niemowlę przychodząc na świat, jest całkowicie zależne od otoczenia...

Jak budować pewność siebie?

Czy zdarzyło Ci się myśleć, że większość osób wokół...

Kto powinien płacić w restauracji?

Każdy z nas nie raz zadawał sobie pytanie, kto...
0
Would love your thoughts, please comment.x