Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż cukier?

Udostępnij

Jeśli należycie do grupy osób, które w trakcie zakupów nowych produktów zaglądają do ich składu, z pewnością przekonaliście się już, jak producenci żywności starają się ukryć w składzie cukry wolne. Znajdziemy je pod dziesiątkami różnych nazw i oznaczeń. Jednym z nich jest właśnie syrop glukozowo-fruktozowy. Mówi się, że jego wpływ na zdrowie jest znacznie gorszy niż białego cukru. Podaje się go jako główną przyczynę otyłości i cukrzycy. Czy rzeczywiście tak jest?

Syrop glukozowo-fruktozowy wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej. Wykorzystuje się go jako środek słodzący. Koszt jego produkcji jest znacznie niższy niż białego cukru, a w dodatku jest on znacznie wydajniejszy i atrakcyjny sensorycznie dla konsumenta. To wszystko sprawia, że producenci żywności tak chętnie po niego sięgają.

Syrop glukozow-fruktozowy czy cukier?

Syrop glukozowo-fruktozowy to mieszanka dwóch jednocukrów: glukozy i fruktozy, której zawartość waha się do 42 do 55%. Cukier biały, czyli sacharoza to dwucukier, który składa się z połączonej glukozy i fruktozy w proporcji 1:1.

W obu przypadkach do naszego organizmu dostarczamy glukozę i fruktozę. Czym się różnią? W przypadku cukru glukoza i fruktoza są w sacharozie połączone, a po spożyciu enzym sacharaza rozdziela je. Największa różnica pomiędzy tymi cukrami występuje w ilości zawartej fruktozy. Syrop w najlepszej wersji, czyli 55% zawartości będzie miał jedynie 5 g fruktozy na 100 g więcej niż cukier.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż cukier?

Pomimo niewielkich różnic, cukier i syrop glukozowo-fruktozowy to bardzo podobne substancje, a ich wpływ na proces odchudzania, sytość, czy odpowiedź hormonalną będzie taki sam. W obu przypadkach nadmierne spożycie może prowadzić do nadwagi i otyłości, próchnicy, czy senności.

Cukier wcale nie jest ani lepszy, ani gorszy od syropu glukozowo-fruktozowego. Obie te substancje należą go grupy cukrów wolnych, których ilość powinniśmy ograniczyć w naszej diecie.


  • Instytut Żywności I Żywienia, Normy żywienia dla populacji Polski, 2017.
  • Guideline: Sugars intake for adults and children, World Health Organization; 2015.
  • Joshua Lowndes, Diana Kawiecki, Sabrina Pardo, Von Nguyen, Kathleen J Melanson, Zhiping Yu, James M Rippe, The effects of four hypocaloric diets containing different levels of sucrose or high fructose corn syrup on weight loss and related parameters, Nutrition Journal, 2012.
  • Pablo Monsivais, Martine M Perrigue, Adam Drewnowski; Sugars and satiety: does the type of sweetener make a difference?, The American Journal of Clinical Nutrition, 2007.

Related Posts

Polecane

Ciąża tydzień po tygodniu – co warto wiedzieć?

Ciąża to niezwykły czas w życiu całej rodziny. Warto wiedzieć...

Co to jest odruch Moro?

Odruch Moro jest to fizjologiczny odruch bezwarunkowy charakterystyczny dla...

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata cieszy się bardzo dużą popularnością, również w...

Jak dobrać muchę do stylizacji?

Wybór odpowiedniej muchy często okazuje się bardzo trudnym zadaniem....

Co przyszła mama powinna wiedzieć o pierwszych 8 tygodniach rozwoju ciąży

Pierwsze tygodnie ciąży to okres embrionalny. Rozpoczyna się od...

8 grup produktów, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie

Chyba każdemu z nas zależy na zdrowym i sprawnym...
0
Would love your thoughts, please comment.x