Chyba każdemu z nas zależy na tym, aby zachować zdrowie, promienny wygląd i dobrą formę organizmu na długie lata. Aby to osiągnąć trzeba zacząć troszczyć się o siebie każdego dnia. Poniżej przedstawiam 12 zasad, które pomogą Ci to osiągnąć.
Pamiętaj o śniadaniu
Dzień zawsze rozpoczynaj od śniadania. Pierwszy posiłek warto zjeść przed wyjściem z domu. Jeśli nie możesz tego zrobić z jakiegoś powodu koniecznie zabierz posiłek ze sobą. Dlaczego to takie ważne? Pomijanie śniadania może spowodować spowolnienie przemiany materii. Być może rano nie czujesz głodu i nie masz ochoty na jedzenie. Twój organizm bowiem odzwyczaił się od śniadań i zaadaptował się do takiej sytuacji. Zacznij od małych porcji i stopniowo je zwiększaj. Po kilku tygodniach ciało samo będzie się domagało rano pożywienia. Innym powodem, dla którego nie czujesz rano potrzeby zjedzenia śniadania jest kolacja zjedzona zbyt późno. Popatrz, jak to wygląda u Ciebie.
Dbaj o odpowiednią ilość posiłków
Zjadaj 4-5 posiłków dziennie. Nie pomijaj posiłków i nie rób między nimi zbyt dużych przerw. Przerwy między posiłkami powinny wynosić około 3-4, maksymalnie 5 godzin. Odżywiaj się regularnie. Nie podjadaj między posiłkami, nawet małych porcji owocu, jogurtu, warzyw czy orzechów. Nie przejadaj się, ale też unikaj głodówek. Ostatni posiłek w ciągu dnia jedz 2 -3 godziny przed snem. Wyjątkiem są osoby, które z określonych przyczyn medycznych muszą stosować inne zasady zgodnie z zaleceniami lekarza.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu
Pamiętaj o płynach. Pij około 1,5- 2 litrów wody dziennie. Zgodnie z najnowszymi trendami optymalnie jest spożywanie około 30 ml wody na kilogram masy ciała. Ważne jest, aby była to woda, ponieważ jest ona płynem naturalnie oczyszczającym nasz organizm. Pij małymi porcjami przez cały dzień, nie dopuszczając do uczucia pragnienia, które oznacza, że organizm jest już w pewnym stopniu odwodniony. Wypicie na raz np. pół litra wody nie nawodni organizmu, tylko spowoduje częste bieganie do łazienki, dlatego tak ważne jest częste picie małych łyków wody.
Unikaj nadmiaru kawy i herbaty, a także zrezygnuj z picia napojów energetyzujących i słodzonych napojów gazowanych. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na wodę zwiększa się podczas upałów, laktacji, pracy fizycznej czy uprawiania sportu. Nigdy nie zapominaj zabrać ze sobą wody na wycieczkę czy trening.
Czytaj etykiety produktów
Czytaj etykiety produktów, które kupujesz i unikaj tych, które zawierają, barwniki, konserwanty i inne dodatki do żywności.
Uważaj na produkty wędzone i sól
Ogranicz spożycie produktów wędzonych i obficie solonych. Żywność wysoko przetworzona nie jest dobra dla naszego organizmu.
Pamiętaj o odpowiednim spożyciu białka
Codziennie sięgaj po źródła pełnowartościowego białka potrzebnego do prawidłowego przebiegu procesów odpornościowych, metabolizmu mięśni i mózgu, wzrostu komórek i regeneracji tkanek. Jeżeli jesteś wegetarianinem zadbaj o odpowiednią ilość białka roślinnego.
Wybieraj produkty, które zawierają węglowodany złożone
Unikaj łatwo przyswajalnych węglowodanów, wybieraj produkty, które zawierają węglowodany złożone. Jadaj razowe pieczywo i makarony, pełnoziarniste płatki zbożowe (np. owsiane górskie, orkiszowe, żytnie, gryczane), brązowy i dziki ryż, grube kasze. Wyjątek stanowią osoby z niektórymi chorobami przewlekłymi czy nietolerancjami pokarmowymi.
Unikaj lub ogranicz spożycie niektórych grup produktów
Ogranicz soki, drobne kasze takie jak kasza manna czy kukurydziana, gotowe płatki śniadaniowe, jasne pieczywo, makaron z oczyszczonej mąki czy biały ryż. Unikaj żywności wysoko przetworzonej i tłuszczów trans.
Pamiętaj o błonniku
Codziennie dostarczaj organizmowi minimum 25 g błonnika, który występuje w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, owocach, pestkach, orzechach, nasionach roślin strączkowych i kiełkach.
Jedz produkty bogate w witaminy i minerały, oraz NNKT
Nie dopuszczaj do niedoborów witamin i składników mineralnych. Witaminy i minerały najprościej znaleźć w kolorowych owocach, warzywach i różnych nasionach i orzechach. Zwróć uwagę na dostarczanie organizmowi zdrowego tłuszczu, w tym (NNKT) – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polub produkty bogate w antyoksydanty i pamiętaj o ziołach i przyprawach
Dbaj o to, by twoja dieta dostarczała odpowiedniej ilości antyoksydantów. Antyoksydanty to związki, które wstrzymują lub opóźniają procesy utleniania, przez co obniżają ilość wolnych rodników w organizmie. Antyoksydanty najłatwiej znaleźć w świeżych warzywach i owocach, orzechach, zbożach, olejach i ziołach. Pamiętaj o przyprawach, które są bogate w przeciwutleniacze oraz wspomagają zwalczanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki przyprawom poprawiasz również smak potraw i możesz zmniejszyć wykorzystanie soli.
Zadbaj o odpowiednią masę ciała i aktywność fizyczną
Zadbaj o odpowiednią masę swojego organizmu. Nie dopuść do nadwagi czy otyłości, a jeśli masz zbyt wysoką masę ciała staraj się ją obniżyć, stosując zdrową dietę i odpowiednio dobraną do twoich możliwości aktywność fizyczną.
Pamiętaj, aby obserwować swój organizm i swoje samopoczucie. Wszystkie nawet najzdrowsze produkty, złote rady czy zasady nie są dla wszystkich. Jeżeli masz wątpliwości porozmawiaj o tym z lekarzem czy dietetykiem, szczególnie jeśli masz jakieś alergie, nietolerancje czy choroby przewlekłe.